Compartir
PUBLICITAT

PUBLICITAT

Destaquem canvis organitzatius dins dels Jocs Mediterranis. Una seixantena de famílies de la demarcació de Tarragona es faran una prova genètica per intentar trobar als familiars desapareguts durant la guerra civil. I el Nàstic ja ha viatjat fins a Madrid per l’enfrontament d’aquest dissabte contra el Getafe.

BALANÇ JOCS MEDITERANIS
El comitè internacional dels Jocs Mediterranis ha decidit canviar el calendari per poder-ho adaptar a altres competicions que ja estaven fixades pel comitè internacional. Esperen que aquests canvis no afectin en la participació dels esportistes de cada disciplina. A més, a causa del retard en construir el Pavelló Sant Jordi, el Volei es desplaça a la Tarraco Arena Plaça. Així, la gimnàstica rítmica ja no es podrà fer a la TAP, i es trasllada a Reus, després de l’artística.
D’altra banda, el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, ha explicat que mai ha dubtat que els jocs es fessin a Tarragona, però sí que ha confessat algunes inquietuds. Ho ha fet a través de la seva interpret.
Han estat unes decisions preses en la trobada per Membres del Comitè Organitzador dels Jocs Mediterranis i del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; i representants del Consejo Superior de Deportes. Tots han reiterat que les infraestructures estaran llestes a temps i que la “perseverança” del govern tarragoní és destacable.
LLIBRERIES INDEPENDENTS DENUNCIEN LA AMRGINACIÓ DE LES GRANS EDITORIALS
Les llibreries independents han dit prou després d’anys de sentir-se marginades per les grans editorials. Els petits empresaris de la lectura denuncien que, quan arriba Sant Jordi, les editorials no ofereixen els títols més esperats als seus comerços, i els reserven per les grans superfícies. Així, el dia de major venda de llibres, els llibreters han de fer mans i mànigues per poder oferir als compradors els “best sellers”, mentre supermercats i grans cadenes no tenen cap dificultat. El grup de llibreries independents Bestiari ha fet pública aquesta demanda ara, malgrat que no és nova d’enguany. Rosa Marrugat, de la llibreria la Rambla, explica la problemàtica.
Els llibreters no acusen cap editorial en concret, sinó que asseguren que és una actitud generalitzada. L’opció que els resta és fer la comanda amb mesos d’antelació, però llavors no es poden beneficiar del descompte de Sant Jordi. Ricard Espinosa, de la llibreria la Capona, assegura que això va en perjudici de les llibreries. Els llibreters han traslladat la queixa a les entitats competents, entre elles el gremi de llibreters. Tot i així, el gremi espera amb ganes l’arribada de Sant Jordi, el millor moment de l’any pel sector. S’espera que siguin un èxit de vendes els autors locals i d’altres més esperats, com el llibre de Xavier Bosch o Pilar Rahola.
UNA SEIXANTENA DE FAMÍLIES, MÉS A PROP DE TROBAR ALS DESAPAREGUTS DE LA GUERRA
Una seixantena de famílies de la demarcació de Tarragona es faran una prova genètica per intentar trobar als familiars desapareguts durant la guerra civil. És gràcies al programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya, que ja s’ha posat en marxa a la ciutat. Un grup d’investigadors de l’hospital Vall d’Hebron ha visitat aquest dijous l’hospital Joan XXIII i han agafat una mostra genètica a 23 persones. La mostra es contrastarà amb les restes òssies dels morts inidentificats de la guerra, amb l’esperança de trobar coincidències. El cap de Genètica de l’Hospital Vall d’Hebron, Dr. Eduardo Tizzano, ha explicat el procés. Des de l’hospital, a més, fan una crida a tots els familiars amb un desaparegut a què s’apuntin al registre de famílies, i així poder-se fer la foto.
En principi, en qüestió de mesos s’haurien d’haver agafat les mostres genètiques de totes les famílies, i en qüestió d’un parell d’anys a tota Catalunya. La directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme García ha explicat la importància d’aquest procés. I la importància de poder donar un enterrament digne als familiars es fa palpable al parlar amb els familiars que han assistit a fer-se la prova. Com Dolors Palau, vallenca que busca el seu tiet.Hi ha 600 persones familiars inscrits al registre a Tarragona, i prop de 5400 a tota Catalunya. A més, hi ha una trentena de foses comuns, d’on s’exhumaran els cossos per poder ser identificats.

NEIX LA COORDINADORA DE BALLS DE DIABLES TRADICIONALS DE CATALUNYA
Tarragona ha estat l’escenari escollit per presentar la Coordinadora de balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Neix com a herència de la Coordinadora de Ball de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya. La Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya neix amb la voluntat de treballar per aquelles colles que volen utilitzar el model tradicional de ball de diables, ja sigui el penedesenc o el model del Baix. De moment, està formada per més d’una desena d’entitats, però ja hi ha vint colles que s’han interessat per formar-ne part. El president de la Coordinadora, Fèlix March, ha avançat que estan ultimant un protocol per definir l’entrada de noves colles. Formar part de la coordinadora també servirà per millorar la gestió entre les colles i assegurar-se descomptes en la pirotècnia i un seguiment de les assegurances necessàries de cada colla.

 

PROVA DE SIRENES DEL PLASEQCAT
Protecció Civil de la Generalitat ha provat aquest divendres el funcionament de les sirenes que alerten d’accident químic a la població. Més de 17.000 persones, entre alumnes i personal docent de les zones on hi ha sirenes de risc químic, han fet un simulacre de confinament
L’objectiu de l’exercici és comprovar l’efectivitat del so i cobertura de 82 sirenes de risc químic ubicades en 36 municipis. Així ho explica la cap del Servei de Tecnologia de la Direcció de Serveis de la Secretaria General, Raquel Canet.

En aquest primer exercici de 2017, no s’ha detectat cap incidència. Durant la prova s’han enviat missatges a través de l’aplicació per a mòbils, tal i com es faria en una emergència real, així com també missatges SMS per a les persones sordes.
MÉS DE 200 PERSONES FARAN LES PAU PER A MAJORS DE 25 I 45 ANYS
Fins a 260 persones durant a terme les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per a majors de 25 i 45 anys a la demarcació de Tarragona. A tot Catalunya, calculen que seran gairebé 3.000 els estudiants q ue s’hi presentaran. Les proves es podran fer aquest dissabte 21 d’abril i el següent. A les proves per a més grans de 25 anys s’hi han matriculat un total de 2.516 persones a tot Catalunya. Les proves consten de dues fases: la fase comuna, integrada per 4 exàmens (comentari de text, llengua castellana, llengua catalana i llengua estrangera), i la fase específica, on els aspirants s’han d’examinar només de dues matèries vinculades a l’opció d’accés triada (arts i humanitats, ciències, ciències de la salut, ciències socials i jurídiques, o enginyeria i arquitectura). Pel que fa a majors de 45 anys, els matriculats són 416 persones.

EL PETONET, EL GELAT MÉS TARRAGONÍ PER SANT JORDI
Un artesà del gelat de Tarragona i l’impulsor de la beguda El Petonet, han creat la versió per als més llépols. El gelat ‘El petonet’. Aquest es posarà a la venda aquest diumenge de Sant Jordi i per als que no el coneguis, que sàpiguen que es tracta d’un gelat basat en la barreja de licor d’arròs i cafè. Per Sant Jordi una rosa, un llibre i un petonet. Aquest és el lema que promociona el nou gelat tarragoní, El Petonet. És tracta d’un gelat apte per a vegans, celíacs i intolerants a la lactosa. Tot i que deriva d’una beguda alcohòlica, el licor d’arròs, també porta un part de cafè que li dóna un tret distintiu. El gelater Gabri Olivier ha detallat que estan oberts a modificacions i crítiques constructives. El gelat també neix de la idea de Jose Lopez, l’artífex del Petonet. De fet, es tracta d’una beguda que va néixer per la Festa Major de Tarragona i que ara ja s’ha consolidat com un reclam més.

ESPORTS
El Nàstic de Tarragona visita aquest dissabte el Coliseum Alfonso Pérez de Getafe, per disputar una de les vuit últimes finals que li queden per assolir la permanència.

Merino té clar que el rival serà molt complicat i que un empat seria un bon resultat pels granes.

Pel que fa a les baixes, Merino ja sap que no podrà comptar amb Madinda, Djetei ni Luismi, tampoc arriben finalment Barreiro i Cordero i Zahibo causarà baixa per acumulació de targetes.

PREVISIÓ METEOROLÒGICA
Demà el cel seguirà assoleiat, amb unes temperatures que seguiran pujant i arribaran als 19 graus de màxima. Les probabilitats de pluja són mínimes.
L’APUNT
Aquest dissabte La Sala Zero acull el concert del grup de rock El Gran Wyoming y los Insolventes. El famòs presentador de l’Intermedio, el Gran Wyoming, ens parla del seu grup i trajectòria en una entrevista aquesta setmana al nostre magazine de cultura, societat i oci, Plaça Corsini presentat per Adrià Recasens.

Podeu escoltar l’entrevista i el programa complet a la nostra web!

PUBLICITAT