Subscriu-te

L’encariment dels ous relacionat amb la grip aviària

La setmana vinent, els ous podrien pujar encara més de preu

La pujada del preu dels ous continua guanyant intensitat a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Ho fa en un moment marcat per la preocupació per la grip aviària. Segons les dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el producte acumula increments superiors al 15% a Catalunya. Aquesta tendència s’ha accelerat des del mes d’abril coincidint amb els brots detectats a l’Estat i mesures preventives acordades pel Ministeri d’Agricultura.

Foto: Gemma Tubert
PUBLICITAT

Aquesta situació ja té efectes visibles al Mercat Central de Tarragona, on els paradistes noten canvis constants. El consum, expliquen, es manté estable. Tanmateix, la clientela ha començat a reorientar les seves preferències. Fins fa pocs mesos, els ous de pagès o els ecològics eren opcions habituals. Ara cada cop més compradors es decanten pels ous més econòmics. Segons comenten diversos venedors, aquest gir respon a l’augment del preu i incertesa sobre les pròximes setmanes.

A més, els proveïdors ja han avançat als paradistes que els preus podrien tornar a pujar de manera imminent. Això passa perquè la producció està tensionada per les matances preventives. També es redueixen temporalment els estocs. Aquesta previsió, per tant, afegeix un punt d’inquietud entre els professionals del mercat. Confirmen que la demanda es manté, però la pressió sobre els marges és cada vegada més intensa.

Els clients, entre la contenció i la resignació

Pel que fa a la clientela, l’efecte més comú és la contenció. Tot i que la majoria manté el volum de compra, molts consumidors prefereixen triar productes més econòmics o reduir el nombre d’articles extra. En general, la sensació predominant és que l’augment dels ous no és un fet aïllat. Forma part d’un augment de preus molt més ampli que afecta diversos productes bàsics.

Un IPC que confirma la tendència

Aquesta percepció coincideix amb les dades: l’IPC anual a les comarques de Tarragona i l’Ebre se situa al 3%. Hi ha pujades destacades en àmbits com l’habitatge i els subministraments (+7,2%). També la restauració i els hotels (+4,6%) o els aliments en general (+2,8%) pugen. Destaquen increments en productes com la carn de vedella, el cafè i les infusions, o la fruita fresca. Mentrestant, l’oli i el sucre són de les poques categories que han registrat descensos.

Una situació que pot prolongar-se

Tot i que a Catalunya no s’ha detectat cap brot de grip aviària, el risc continua sent elevat. Les mesures de prevenció es mantenen actives. Això fa preveure que el mercat dels ous es mantindrà tensionat durant les pròximes setmanes. Especialment si la producció no es normalitza i si la demanda continua estable.

PUBLICITAT