La cultura no ens abandona

Diuen que la cultura és la base d’una societat. De fet, la cultura defineix uns valors, unes normes i uns béns materials per a cada població i depèn del temps, la geografia i el grup. I aquests dies que estem confinats a casa parlem molt de cultura, més que de cultura de mostres culturals. I és que ha esdevingut la forma de trobada amb els veïns i veïnes cada dia, a través de la música, per exemple, o la manera en què molta gent es distreu: mirant obres de teatre per internet, seguint concerts en xarxa o fins i tot descobrint museus a través de les pantalles.

PUBLICITAT

En un moment on tothom necessita evadir-se i trobar un lloc on passar-ho bé i distreure’s, les mostres culturals s’han posat a primera línia. Els artistes no han dubtat en engegar iniciatives i ajudar a la població a passar els dies. Els balcons s’han convertit en perfectes escenaris per fer sonar l’Amparito Roca a Tarragona, les sales d’estar en llocs on fer concerts, i els ordinadors en perfectes museus d’exposicions.

Només començar el confinament la Sala Trono de Tarragona anunciava que el cap de setmana es podrien veure tres obres seves a través de YouTube. Joan Negrié, Director de la Sala Trono, ha explicat que la intenció és que “la Trono arribin a molta gent i no es perdi l’hàbit d’anar al teatre”.

Negrié ha explicat que “estan sorpresos” de l’èxit que està tenint tot plegat, i que “d’una situació adversària han sabut treure coses positives”.

Una de les altres iniciatives que han sorgit aquests dies, en aquest inicialment musical, és el @aislamentefestival, un festival de música a través d’Instagram que ha durat dues setmanes amb gran èxit. Marta Lewko, organitzadora de la iniciativa ha explicat com va sorgir la idea.

L’organitzadora assegura que ràpidament es van sumar músics del territori per participar en aquests concerts, però que després ja se’n van afegir de fora de Catalunya.

Inicialment el principal objectiu era donar visibilitat als músics del territori, però a poc a poc es va anar fent gran.

I una altra de les iniciatives que es van engegar a Tarragona aquests dies de confinament va ser la de #Teatrefetacasa. Els grups de teatre joves de Tarragona publicaven a les xarxes socials i a la web de Joventut diverses interpretacions de textos que ja havien fet. Eloi Isern, membre de Tornavís Teatre, assegurava que han tingut molt bona rebuda. 

Isern ha explicat que la principal intenció era entretenir la gent i que passés un bon moment. 

Tothom és conscient que el sector cultural és i serà un dels més perjudicats per aquesta crisi del coronavirus. Des de la Sala Trono es mostren preocupats per no saber quan podran tornar a reobrir.

La cancel·lació de concerts ha fet també que molts músics s’hagin quedat sense ingressos.

En aquest sentit demanen que quan passi aquest confinament i es pugui tornar a programar i a tirar obres de teatre endavant es reprogrami, però també s’ajudi, des de les institucions, econòmicament a la cultura. 

A hores d’ara creuen que s’està valorant molt la seva feina, i també que s’estan utilitzant noves maneres de consum que qui sap si més endavant també podran sumar. 

Aquests nous mètodes de consum ha sorprès molt, perquè han vist que arriba a les persones.

El futur el veuen incert, i amb diferents punts de vista. Eloi Isern deia que creu que és perillós que tot ara sigui gratuït, pel consum que es pugui fer després.

Però Joan Negrié s’ha mostrat més optimista.

La veritat és que no se sap quan podrem sortir de casa, ni com, ni què passarà després, però ho hem de tenir present, la cultura ens ha estat acompanyant i entretenint tots aquests dies, ella no ens ha abandonat, i esperen que naltros tampoc ho fem.

PUBLICITAT