Cambrils lamenta el retard en el desmantellament de l’antiga via i la connexió amb l’alta velocitat

Coincidint amb el primer aniversari de l’entrada en funcionament de la nova variant del Corredor del Mediterrani, l’Ajuntament de Cambrils ha lamentat els reiterats retards en el desmantellament de l’antiga via i la connexió amb l’alta velocitat. L’equip de govern municipal segueix exigint la retirada immediata de la infraestructura que, un any després que hi passés l’últim tren, continua dividint el nucli urbà i dificultant la mobilitat del municipi.  

PUBLICITAT

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que les converses amb Madrid s’haurien d’haver iniciat molt abans que entrés en funcionament la nova infraestructura, tal com va sol·licitar insistentment fa tres anys, fent front comú amb Salou, Mont-roig i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per exigir el desmantellament de la via que creua els municipis.  

El desembre de 2018 Adif va obrir el procés per licitar la redacció del projecte de construcció de les actuacions derivades de l’estudi sobre l’efecte barrera de la via entre Vandellòs i Port Aventura. Quasi dos anys més tard, el 18 de novembre de 2020, l’empresa estatal va treure de nou la licitació a causa d’unes modificacions que es van haver d’introduir al projecte anterior, cosa que segueix endarrerint el desmantellament de les vies.  

En el seu moment, Adif només va retirar els materials de valor susceptibles de ser robats com el cablejat i els passos a nivell però va deixar els rails, les travesses i tota la resta d’elements del traçat ferroviari. Amb el temps, la infraestructura s’ha convertit en un espai abandonat que s’ha anat deteriorant, acumula brutícia i dona mala imatge. A més, cal tenir en compte que en el cas de Cambrils la via, actualment vallada, suposa una important barrera arquitectònica perquè té nivells topogràfics diferents als dels carrers adjacents. Per això, el desmantellament és una reivindicació històrica per integrar el nucli urbà i vertebrar la mobilitat interna. 

Passos provisionals  

Davant dels retards, mentre no arribi el desmantellament, el consistori segueix treballant per la transformació de la ciutat i insisteix en la necessitat de portar a terme actuacions temporals. En aquest sentit, l’Ajuntament de Cambrils, a través de les regidories de Serveis, Urbanisme i Obra Pública, està gestionant l’obertura de passos  a l’antiga via per començar a eliminar barreres i millorar la mobilitat de la ciutat tant a peu com en vehicle.   

L’Ajuntament de Cambrils vol aprofitar el desmantellament per reordenar la mobilitat del municipi. L’objectiu és anivellar al màxim tots els trams i que la via sigui un eix urbà que uneixi tots els barris de Cambrils i també amb Salou. De moment, s’estan realitzant els treballs previs per encarregar un estudi del tram entre la riera d’Alforja i Salou i més endavant s’estudiarà el tram que connecta Cambrils amb Mont-roig del Camp. 

El nou Corredor del Mediterrani 

D’altra banda, en relació al nou traçat i la nova estació, l’alcaldessa ha valorat molt positivament la millora que ha suposat a nivell d’instal·lacions i de qualitat del servei d’atenció a les persones usuàries.  

Pel que fa a l’impacte i nombre de viatgers de la nova infraestructura, caldrà esperar a que es normalitzi la situació provocada per la Covid-19 per poder valorar les dades, ja que la situació excepcional del 2020 no permet comparar les xifres amb exercicis anteriors, ni analitzar els fluxes i les necessitats de mobilitat reals. De la mateix manera, més endavant també es podrà saber si la situació estratègica converteix la nova estació en una referència pels viatgers de tota la comarca.  

Des de l’entrada en funcionament del servei, l’Ajuntament de Cambrils, a través de l’empresa pública municipal Aparcam, va enllaçar algunes de les expedicions de les línies d’autobús urbà amb la nova estació per facilitar els desplaçaments ajustant-los al màxim als horaris dels trens en les franges amb més volum de passatgers.

PUBLICITAT