La Generalitat es personarà per defensar la llei que regula els preus dels lloguers

El Consell Executiu ha aprovat que aquest dimarts que la Generalitat defensi la Llei de contenció de rendes. Aquesta normativa que regula el preu del lloguer, davant del Tribunal Constitucional, després que el PP hi presentés un recurs d’inconstitucionalitat.

El conseller de Territori, Damià Calvet, durant la sessió de control al Govern al Parlament. Imatge del 2 de desembre de 2020. (Horitzontal)
PUBLICITAT

Amb la decisió de personar-se, el Govern podrà presentar al·legacions i argumentar que té capacitat de regular els arrendaments, en virtut de la competència exclusiva en dret civil. L’executiu subratllarà que, a Catalunya, només s’aplica el dret civil espanyol subsidiàriament; és a dir, en els casos que no estan previstos ni resolts per la norma catalana.

La contenció de preus és vigent a 61 municipis amb falta acreditada d’habitatge, incloses les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La llei va entrar en vigor el 22 de setembre de 2020 i, a partir de llavors, en les zones amb falta d’habitatge assequible, el cost del lloguer queda vinculat al que estableix l’Índex de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

D’una banda, els nous contractes s’han de cenyir al preu per metre quadrat de referència. De l’altra, en cas que l’immoble hagi estat arrendat per sota d’aquest topall durant els darrers cinc anys, la norma impedeix que el propietari n’apugi el lloguer. Per tant, la nova regulació rebaixa els preus que ara estan per sobre de l’Índex i, a més, congela els que s’hi situen per sota.

Ara bé, la norma també indica que si la unitat familiar que és propietària de l’habitatge té uns ingressos inferiors a 2,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que són 1.422,80 euros, pot signar contractes nous amb el preu dels anteriors i apujar el preu del lloguer fins a l’Índex de referència.

Els criteris per fixar el preu dels lloguers només tenen efecte sobre els nous contractes d’habitatges habituals, però no canvien les condicions dels que estiguin vigents ni tampoc tenen cap efecte sobre les segones residències, indica la Generalitat.

La congelació i rebaixa del preu dels lloguers requereix una declaració de “mercat tens”, que és possible en les àrees on el preu del lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o, que el preu de l’habitatge hagi crescut tres punts per sobre de l’IPC en els últims cinc anys.

Finalment, la llei preveu l’increment del preu de l’Índex en un 5% si els habitatges reuneixen almenys tres característiques especials. Entre aquests requisits hi ha l’ascensor, aparcament, calefacció o aire condicionat, jardins o piscines comunitàries, servei de consergeria, vistes o mobles.

PUBLICITAT