Noves subvencions de la Diputació per reduir en un 40% les emissions de CO2 al Camp de Tarragona i l’Ebre

La Diputació de Tarragona destina a ajuntaments i consells comarcals un conjunt de subvencions, amb una dotació de 9,6 milions d’euros, que dona resposta a qüestions com l’habitatge municipal, la salut pública o la lluita contra el canvi climàtic, promovent una gestió sostenible i eficient dels municipis. Segons fonts de la institució, part de les ajudes contribuiran a assolir l’objectiu de la Unió Europea de reducció de les emissions en un 40% abans del 2030, fita que tenen la majoria dels ajuntaments del territori com a membres del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima, del qual la Diputació n’és l’entitat coordinadora. En un altre ordre de coses, la presidenta Noemí Llauradó celebra els passos endavant del tren-tramvia.

tren tramvia-2
PUBLICITAT

La presidenta Noemí Llauradó, acompanyada del diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell, i del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, han presentat aquest dimarts les noves línies de subvencions, que tenen com a marc de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030, en què s’emmarca el Pla de Mandat de la Diputació.

Durant la seva intervenció, Llauradó ha expressat la posició de la institució en relació amb el tren-tramvia, tot coincidint amb un informe presentat divendres passat amb les aportacions al projecte, arran de la petició que va fer la Generalitat de Catalunya a la Diputació. “El projecte suposa una inversió de 150 milions d’euros de la Generalitat al Camp de Tarragona que no podem deixar escapar; des de la Diputació celebrem, com ja hem expressat en diverses ocasions, que es facin passos endavant en relació amb el tren-tramvia, que ha de contribuir a articular la segona àrea metropolitana del país”, ha afirmat la presidenta. En aquest sentit, l’informe ha volgut ser constructiu i propositiu, així com consensuat amb els ajuntaments dels municipis més afectats i amb el Departament. “Col·laborar a fer possible objectius compartits dels municipis és, en bona part, la principal raó de ser del govern de la Diputació”, ha conclòs.

En concret, les principals aportacions que s’inclouen a l’informe presentat són: que els vehicles que passin pels trams urbans siguin de tipus tramvia, sense catenàries i compatibles amb l’energia verda (hidrogen verd), per tal que puguin integrar-se de forma sostenible amb l’activitat urbana, que l’espai destinat al tren-tram no es limiti a aquest tipus de circulació, sinó que esdevingui un eix de mobilitat sostenible on hi convisquin altres vehicles com bicicletes o vianants, i que el projecte es concebi com a una forma d’integració a la trama urbana i que permeti ordenar la urbanització de l’espai.

A la vegada es posa en relleu la importància de la connexió de Cambrils amb el corredor. “Aquesta és clau per contribuir a l’èxit de passatgers de la primera fase, i per això creiem que és necessari implementar-la amb la màxima celeritat”, s’afirma des de la Diputació. Finalment, es demana que, en les següents fases, es compti amb la participació dels ens locals des d’un bon principi, ja en la fase de redacció.

PUBLICITAT