Carrer Major | Els riscos de la pesta porcina, amb el professor de la URV Javier Capilla

La detecció d’un focus de pesta porcina africana a Collserola ha generat alarma entre la ciutadania i el sector porcí, però els experts insisteixen que no hi ha cap risc per a la salut humana. Així ho ha explicat al Carrer Major el professor Javier Capilla, viròleg de la URV, que assegura que el brot està “bastant controlat” i confinat dins un perímetre de seguretat de 6 quilòmetres, envoltat d’una segona franja de 20.

PUBLICITAT

Capilla apunta que l’origen més probable és una introducció accidental per activitat humana, com aliments contaminats o restes transportades per vehicles. Recorda també que el virus és molt específic dels porcs i no pot infectar humans ni altres animals domèstics.

El risc que arribi a granges catalanes és “baix” si es mantenen les mesures de bioseguretat, ja que no existeixen medicaments ni vacunes comercialitzades i la contenció és clau. Malgrat això, alguns països ja han aplicat restriccions a les importacions de productes porcícoles.

El viròleg també assenyala que la sobrepoblació de senglars a Collserola pot haver facilitat la propagació inicial, i alerta sobre els efectes de la desinformació i les teories conspiratives.

Capilla conclou amb un missatge de tranquil·litat: “El consum de carn de porc és totalment segur.”

PUBLICITAT