La badia dels Alfacs es reobre a la pesca mes i mig després

Els pescadors i productors de marisc de la Ràpita ja poden tornar a treballar a la badia dels Alfacs després d’un mes i mig tancada per una alga tòxica. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va detectar el 19 de gener passat la presència de ‘dynophysis’, una espècie d’alga que afecta principalment les navalles i els musclos. El seu consum pot provocar vòmits i diarrea. Segons l’investigador de l’IRTA Jorge Diogène, es tracta d’un episodi que s’ha donat diverses ocasions en el passat i no descarta que es repeteixi, obligant a tancar la badia per prevenció. Durant les sis setmanes de tancament, els pescadors de la Ràpita han hagut de capturar espècies alternatives, com les ronyoses, cargol punxenc i cranc blau.

PUBLICITAT

Aquest divendres s’ha reobert la badia dels Alfacs, tant per a pescadors com per a productors de musclos. En canvi, els productors d’ostrons no s’han vist afectats per l’episodi i han pogut continuar treballant amb normalitat. Tot i la manca de captures de navalles i musclos, durant les últimes setmanes s’ha incrementat la pesca d’altres espècies de marisc que a la vegada, han notat un lleuger encariment a la llotja.

Segons el patró major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Eusebio Rosales, l’aturada biològica de les embarcacions de la província de Barcelona i Girona n’és la principal causa. La veda ha finalitzat aquest dimarts i el retorn de les barques a la mar ha provocat que el preu es tornés a estabilitzar. En l’últim mes, espècies com el cargol punxenc ha enfilat el seu preu fins els tretze euros el quilo a la subhasta de la Ràpita, mentre que les ronyoses l’han doblat i s’han venut a tres euros el quilo.  L’única espècie que no s’ha rebaixat després de l’aturada biològica a Barcelona i Girona és el cranc blau, que manté un preu de sortida de cinc euros el quilo.

PUBLICITAT