Aquest dimarts al ‘Bon Dia Tarragona’ entrevistem a Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV. Parlem sobre el 6è congrés Tarraco Biennal, que tidndrà lloc aquest dijous i divendres.
‘Bon Dia Tarragona’ és el programa diari d’actualitat i d’entrevistes de Ràdio Ciutat de Tarragona, presentat pel periodista Ricard Lahoz. Us acompanyarà cada jornada per prendre el pols a l’actualitat de la ciutat de Tarragona amb un convidat o convidada que passarà per l’espai d’entrevista. I ho faran per abordar temes ben diversos: política, cultura, societat, economia, esport… Tot plegat, amb els seus protagonistes.
El minut a minut de l’entrevista Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Arqueologia de la URV i coordinador de Tarraco Biennal
Joaquín Ruiz de Arbulo (1:17) (sobre la 6a edició del congrés Tarraco Biennal): “La casa romana és un element clau per entendre la romanització de la societat. La domus romana ens permet veure l’organització i religió domèstica, la producció i les relacions socials. Tot això ho estudiarem amb exemples de tot el Mediterrani”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (2:32): “Fa 20 anys ens vam adonar amb diferents localitats compartim el fet de ser d’origen romà i que, com Tarraco, van ser capitals provincials. Parlem de Còrdova, Cartago, Mèrida… amb aquestes ciutats hem fet xarxa i treballem conjuntament i mantenim diferents projectes. Comparem problemes, tècniques, resultats…La Tarraco Biennal forma part d’aquest gran projecte conjunt”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (4:50): (sobre el camp d’estudi de Tarraco Biennal) “No només parlarem de les cases de Tarraco, sino d’altres llocs de Catalunya, com Empúries, la Península Ibèrica en general i altres ciutats romanes del Mediterrani”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (5:32): “Parlarem sobre com aquest model de casa romana es va adaptant a diferents realitats”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (5:49): “A Tarragona tenim molt pocs exemples de domus. En tenim molts trossets. A la Part Alta les restes romanes estan intactes. Les domus estaven a la Part Baixa. Amb l’expansió industrial del segle XIX es va destruir tot”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (8:10): “A la Part Baixa s’han fet centenars d’intervencions però el resultat final és un puzzle de trossets. Ens han servit per tenir clar com eren les domus. Totes tenien el mateix model.
Joaquín Ruiz de Arbulo (9:30): “A diferència d’Empúries, a Tarragona la ciutadania no pot veure ni visitar aquestes domus. Per això la Tarraco Biennal. Podem estudiar les domus de Tarragona a través d’altres exemples”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (10:42): “Estic orgullós d’haver tirat endavant la Tarraco Biennal, ja portem 12 anys. Tarragona és l’unic lloc de la Península on es fan aquestes reunions científiques. No només parlem d’investigació pura, sino de què significa viure amb el patrimoni i com fer arribar el nostre missatge al públic general”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (13:06): “Seria fantàstic que la Tarraco Biennal no només fos un congrés sino que es pogués convertir en una taula que es reunís de tant en tant per posar en comú les novetats”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (14:32): (sobre com veu Tarragona 23 anys després de la declaració com a Patrimoni Mundial) “He de ser una mica pessimista. Quan vaig a altres ciutats veig que tenen unes inversions que aquí no tenim. Han anat tots a una i han sabut utilitzar les oportunitats”.
Joaquín Ruiz de Arbulo (16:15): “Actualment no tenim museus. El Museu Arqueològic porta molts anys tancat. El Museu de la Necròpolis té problemes greus també de fa molts anys”.
Joaquin Ruiz de Arbulo (17:16): “El manteniment del patrimoni monumental és molt car.”