Investigadors de la URV desenvolupen una tecnologia per generar hidrogen amb aigües residuals

Investigadors de la URV han desenvolupat una tecnologia que busca generar hidrogen amb radiació solar a partir d’aigües residuals. El projecte du el nom d’HACDOS i també hi formen part Eurecat, i les empreses FACSA i Enagás, que formen un consorci que té la intenció de valorar la possibilitat de convertir-lo en una empresa ‘spin-off’ de la universitat. En paral·lel a aquestes tasques, s’ha registrat una patent i s’està gestionant la seva extensió a diferents països.

Foto: URV
PUBLICITAT

La mateixa proposta compta amb una planta pilot experimental que s’ha ubicat a la teulada d’un dels edificis del Campus Sescelades de la URV, mentre ja es treballa per implementar-ne una a escala industrial que permeti consolidar un model d’energia circular viable i rendible, i que serà col·locada en una estació depuradora d’aigües residuals.

Alberto Puga, un dels responsables del projecte i investigador de la URV, n’explica el funcionament.

Un altre dels investigadors del projecte, Kevin Simbaña, assegura que un dels avantatges d’aquesta tecnologia, sobretot respecte d’altres basades en electrolitzadors, és que pel fet de no necessitar un sistema elèctric no cal una gran inversió i no hi ha el perill d’avaries quan entra en contacte amb l’aigua.

El projecte està finançat pels fons Next Generation EU i per l’Agència Estatal d’Investigació del ministeri de Ciència i Innovació i pretén consolidar aquest model d’energia com una opció real per produir hidrogen verd, que sigui viable a nivell tecnològic en diferents indústries i escenaris i econòmicament rendible.

PUBLICITAT