La tercera edició de la ‘Reus 1900. Festa Modernista’ va cloure aquest 12 d’octubre amb un èxit rotund després d’haver exhaurit la totalitat de les entrades de les més de 170 activitats programades. Aquesta fita reflecteix la consolidació de la iniciativa i la gran acollida per part del públic, així com la implicació del teixit cultural, patrimonial i les vuitanta entitats que han participat activament en la transformació de la ciutat.
Durant diversos dies, Reus es va convertir en un escenari vivencial de principis del segle XX, oferint espectacles de recreació històrica, rutes i visites teatralitzades. Aquesta edició ha ampliat el programa i ha obert nous espais emblemàtics de la ciutat, com l’Escola Prat de la Riba, el Jardí de la Casa Rull i el Palau Bofarull, que se sumen a clàssics com la Casa Navàs, on es va estrenar “El Gran Menú”, una proposta que fusiona patrimoni, gastronomia i dramatúrgia.
Un dels trets més distintius d’aquesta edició ha estat l’elecció de la gastronomia com a fil conductor de la festa, coincidint amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Mitjançant exposicions, demostracions de cuina i rutes tast, els visitants han pogut conèixer com es vivia i s’alimentava la societat modernista, comparant el menjar popular amb els grans banquets burgesos del moment.
La festa ha reforçat el seu vincle amb altres municipis modernistes, sent Canet de Mar la ciutat convidada d’enguany, que va aportar recreacions teatrals a càrrec de l’Associació El Centru. L’esdeveniment també ha comptat amb la presència de grups de recreadors procedents de localitats com Alcoi, Terrassa, Igualada i Badalona. Finalment, es va posar un èmfasi especial en la cultura accessible, incloent llengua de signes i audiodescripció en moltes activitats, i destinant la plaça Prim com a punt neuràlgic de l’oferta familiar. L’èxit en la venda d’entrades consolida el projecte i reforça la imatge de Reus com a ciutat modernista de referència.