Aquest dimarts a Carrer Major hem parlat amb Daniel Milan, director gerent de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) sobre el desenvolupament i posada en marxa d’un sistema d’alerta per detectar i quantificar la presència del SARS-CoV-2 a les aigües residuals de la depuradora procedents de Tarragona, La Canonja, Els Pallaresos i Constantí a partir d’analítiques i que podria servir per detectar brots i actuar en conseqüència. Es va iniciar a finals d’abril i des d’aleshores i fins al mes de maig, pràcticament no s’està detectant la presència del virus en aquestes aigües residuals.
D’aquesta manera la companyia ha establert un acord de col·laboració amb els Serveis Territorials de Salut i l’Agència de Salut Pública del Camp de Tarragona que està permetent, des de finals del mes de juny, començar a monitoritzar la quantitat de material genètic de SARS-CoV-2 en aigües residuals i així poder correlacionar-la amb dades epidemiològiques.
Per altra banda Milan s’ha referit al Catàleg d’elements patrimonials vinculats al cicle de l’aigua, presentat aquest matí en el qual s’ha documentat 104 elements als municipis de Tarragona, els Pallaresos, la Canonja i el Catllar. El treball és fruit del conveni de col·laboració signat per Ematsa, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (ETSA-URV) per difondre el cicle integral de l’aigua en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric.
Per altra banda hem parlat amb Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) qui ha fet una crida a actuar per evitar els minitransvassaments que hi hauria encoberts en el previst a Cantabria, ha indicat. El moviment social insta la Generalitat i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que s’hi oposin i demana que es convoqui de nou la Comissió per a la Sostenibilitat.