L’aplicació Radar Covid detecta gairebé el doble de contactes estrets que el rastreig manual, segons un estudi

L’ús de l’aplicació Radar Covid permet detectar quasi el doble de contactes estrets d’una persona infectada en comparació amb el sistema de rastreig manual. Així ho indica un estudi científic publicat a ‘Nature Communications’, que recull els resultats d’una prova pilot feta a l’illa canària de La Gomera l’estiu passat, entre el 29 de juny i el 22 de juliol. A través d’una campanya de comunicació es va animar a tota la població que arribava a l’illa a descarregar-se l’aplicació. Hi va haver més de 3.000 descàrregues i després de simular infeccions es van aconseguir detectar 6,3 contactes estrets per individu infectat, una xifra que gairebé duplica la mitjana detectada a l’illa amb el rastreig de contactes manual: de 3,5 contactes.L’objectiu de l’estudi era verificar l’efectivitat tècnica i epidemiològica del rastreig digital de contactes a través de l’aplicació Radar Covid a instàncies de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial del govern espanyol.

PUBLICITAT

En l’experiment les més de 3.000 descàrregues suposaven que un 33% de la població disposava de l’aplicació. El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, part de l’equip de la recerca, afirma que perquè l’aplicació comenci a ser eficient com a mínim cal que un 20% la tingui instal·lada.

L’equip investigador va simular una sèrie d’infeccions per covid a la capital de l’illa, San Sebastián de La Gomera, per tal de comprovar el nivell i la precisió d’aquesta tecnologia en la detecció de contactes estrets a l’hora de contenir diversos brots de coronavirus, que en aquest experiment simulat afectaven el 10% de la població que tenia descarregada l’aplicació.

“Hem comprovat que l’aplicació permet afinar molt la distància dels contactes i sabem que, per exemple, quan hi ha parets entre mig de dues persones la intensitat de la tecnologia bluetooth baixa”, aclareix Arenas.

Tot i això, els investigadors adverteixen que l’èxit de l’aplicació depèn dels propis governs, que són qui han de posar en marxa campanyes de comunicacions “efectives” per animar les persones a descarregar-se i utilitzar aquesta aplicació que, a Catalunya, encara no està en funcionament.

PUBLICITAT