Endesa ha presentat al Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) una carta d’interès per desenvolupar fins a 23 projectes relacionats amb l’hidrogen verd a tot l’Estat. D’aquests un és a Catalunya, concretament a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà).
Si el projecte acabés tirant endavant comportaria una inversió de 181 MEUR. La companyia preveu posar en marxa un electrolitzador de 20 MW, mentre que el subministrament dels 150 MW d’electricitat que es necessitarien per fer funcionar la planta de producció procedirien d’energia renovable.
En concret de tres parcs eòlics, que també s’inclouen en el global del pressupost. La companyia ha inclòs el projecte en la iniciativa de la ‘Vall de l’Hidrogen’ que es projecta a les comarques de Tarragona de la mà de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que coordina la Universitat Rovira i Virgili.
La finalitat de la plataforma és crear sinèrgies per desenvolupar projectes i atreure inversions relacionades amb aquest vector energètic per tal de reduir les emissions de CO2 i avançar cap a la neutralitat climàtica.
Bona part dels diners han de sortir d’inversions privades però també dels fons Next Generation EU, promoguts per la Comissió Europea i que gestionarà el govern espanyol. En el cas de les iniciatives relacionades amb les energies renovables els fons els adjudicarà el Miteco.
Endesa aspira a obtenir les subvencions europees per tirar endavant diferents projectes. En el cas del de l’Espluga de Francolí es tracta d’un electrolitzador de 20 MW, que requeriria 150 MW d’energia elèctrica que es generarien en tres parcs eòlics, tots ells agrupats a la mateixa subestació col·lectora, en la qual es farien les connexions necessàries per alimentar directament l’electrolitzador.
Aquest aparell s’encarrega de separar una molècula d’aigua desmineralitzada en hidrogen i oxigen. L’hidrogen resultant se subministraria als consumidors finals, ja fossin altres empreses, institucions o particulars.
Segons ha apuntat la companyia en un comunicat, la construcció de tot el projecte comportaria la creació d’uns 50 llocs de treball, mentre que l’operació i el manteniment per a fer funcionar el complex, que tindria una producció anual mitjana de 2.050 tones d’hidrogen verd, donaria feina a unes 35 persones durant els següents vint anys a partir de la seva posada en servei.
A més del de l’Espluga de Francolí, Endesa ha presentat 22 projectes més relacionats amb l’hidrogen verd al Miteco. El volum total d’inversió és d’aproximadament 2.900 MEUR. El projecte més avançat a dia d’avui és el d’As Pontes (La Corunya). També se’n contemplen a Huelva, Terol, Almeria, Vall de l’Ebre (Hidrógeno del Cierzo), Compostilla (Lleó) i Seseña (Toledo).
En el seu conjunt estan diversificats en emplaçaments i usos finals de l’hidrogen. Es desenvoluparien en zones de descarbonització i transició justa, sistemes de generació d’energia insulars, aplicacions a la indústria química, substitució de consums tèrmics, així com a combustible per al transport pesat. La producció global arribaria a les 26.000 tones anuals d’hidrogen.