Subscriu-te

Un estudi demana reduir els impactes sobre el bosc de la Marquesa

Reduir els impactes humans sobre el bosc de la Marquesa de Tarragona. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi fet per la consultora Limonium. La diagnosi mediambiental, que es farà pública a finals de juliol, és la primera acció impulsada per la Fundació del Bosc de la Marquesa. L’objectiu de l’entitat és protegir i preservar la biodiversitat d’aquest espai natural de la costa tarragonina, ja que calculen que hi passen unes 20.000 persones cada any, les quals contribueixen a erosionar la zona. “Quan diem reduir els impactes, no volem dir reduir l’ús públic, sinó l’afectació del seu ús a la superfície; hem de corregir l’acció del trepig sobre la duna de la Punta de la Creueta”, diu el director de Limonium, Eduardo Soler.

PUBLICITAT

El bosc de la Marquesa forma part de l’Espai Natural Protegit de Tamarit-Punta de la Móra de la Generalitat i està inclòs en la Xarxa Natura 2000 europea, com a Zona d’Especial Conservació ‘Costes del Tarragonès’. En aquest entorn natural, d’unes 100 hectàrees, s’hi troba una flora singular amb diverses espècies amenaçades, entre les quals hi ha la savina litoral, una representació única de líquens i fongs associats a dunes i savinars litorals, vuit hàbitats d’interès comunitari i mostres d’agricultura mediterrània tradicional.

A la vegada, hi habita una fauna diversa, associada als penya-segats litorals, les pinedes i els cultius de garrofers centenaris. A més, el camí litoral permet accedir a les platges de la Roca Plana, Calabecs i Cala Fonda i també s’hi trobem les ruïnes de Mas d’en Grimau, datades del segle XVI, restes arqueològiques romanes i de paleontologia. “A la pedrera romana de la Punta de la Creueta, que és d’accés lliure, ja comencem a detectar alguns problemes d’erosió”, lamenta Soler.

PUBLICITAT