El 9 de maig finalitza l’estat d’alarma. Una data que des de la Generalitat s’ha instat al Govern espanyol que allargui veient la situació epidemiològica i que acabaria amb algunes mesures vigents per contenir la COVID-19.
El segon estat d’alarma va iniciar-se el 25 d’octubre del 2020 i que en previsió de sis mesos després, ja hem normalitzat el confinament nocturn de les 22h de la nit.
Això però, contraposa drets fonamentals? Lluis Salas, advocat del Gabinet jurídic Vahusari explica de quina manera poden entrar en conflicte.
I els confinaments perimetrals i el toc de queda? Amb la incertesa de si el Govern allargarà l’instrument excepcional de l’estat d’alarma, la Generalitat no tindria la potestat de fer-ho en prinicipi.
Lluis Salas explica que en aquest cas no es podrien establir aquestes mesures sense suport jurídic.
També s’hi han interposat multes als ciutadans que hagin trencat els confinaments perimetrals, nocturns o fins i tot els domiciliaris. De fet, ara arriben les sancions per no haver respectat el confinament domiciliari.
Lluis Badia, advocat del gabinet jurídic Badia explica que es poden arribar a recórrer aquestes sancions.
Finalment, si es decideix allargar l’estat d’alarma, podria decretar-se el confinament domiciliari?
Lluis Badia explica que si es produïs un pic sanitari de col·lapse a les UCI, podrien donar-se mesures molt més restrictives en una setmana vista.
Un estat d’alarma que acaba el 9 de maig i que encara no s’ha desvetllat si s’allargarà properament. L’instrument excepcional de l’estat d’alarma ha posat en juxtaposició aquests drets fonamentals en una situació extraordinària per poder contenir de bon grat, la pandèmia de la COVID-19.