L’estat anímic en contextos tan complexos com la pandèmia de la covid-19 és fonamental per poder evitar caure en malalties o trastorns mentals. Sens dubte, per a moltes persones el confinament domiciliari o les limitacions de llibertats per les mesures anti covid, han representat un canvi abrupte a les nostres vides.
Segons la primera enquesta del CIS al 2021 sobre salut mental, l’ansietat ha pujat d’un 30% al 2019 a un 40% l’any 2020. S’han agreujat els casos de depressió i segons la mateixa enquesta, 1 de cada 4 habitants a Espanya ha tingut por a morir de covid.
Marta Carrera, Psicòloga General Sanitària, Col·legiada de la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i cofundadora d’espai psicofamiliar, explica com es poden gestionar les emocions en temps de crisi.
Tot i això, la salut mental continua sent avui dia un tema tabú. Marta Carrera considera que poc a poc, es va fent més veu i espai a la necessitat de millorar i cuidar la inteligencia emocional.
La Generalitat va engegar a principis de març una campanya sota el lema “I tu com estàs”. L’objectiu és acompanyar i instruir al col·lectiu de joves i contribuir a la seva millora emocional. La psicòloga i cofundadora d’espai psicofamiliar explica com ajudar als joves a afrontar aquesta situació.
Però, és necessari acudir a un professional tot i tenir estabilitat emocional? Marta Carrera explica que sempre és necessari poder assistir a un psicòleg tot i tenir no tenir cap problema emocional aparentment.
La salut mental cada cop es fa més imprescindible i més visible per l’agreujament de problemes patents a causa de la pandèmia.
Una assignatura pendent perquè es trenquin estereotips i cada cop hi hagi més conciencia sobre la importància de cuidar el nostre estat anímic i les emocions en moments de dificultat.