La Universitat Rovira i Virgili s’uneix al projecte VAL2H2 que té l’objectiu de desenvolupar tecnologies que permetin l’aprofitament de residus de difícil gestió en forma d’hidrogen renovable.
Es tracta d’un projecte coordinat per l’empresa Sorigué i finançat per la Comissió Europea amb els Fons Next Generation. El projecte, on hi col·laboren fins a sis entitats va començar el gener de 2023 i té una durada esperada de dos anys, durant els quals es mostraran tecnologies noves a escala de planta pilot, assajos de laboratori i simulacions amb programari especialitzat.
L’investigador del Departament d’Enginyeria Química de la URV, Francisco Medina ha assegurat que aquesta recerca suposarà un avenç tecnològic en tota la cadena de valor de l’hidrogen, ja que estudiarà la producció d’hidrogen renovable a partir de bioresidus, la seva purificació, l’emmagatzematge i l’ús amb cel·les de combustible.
El projecte disposarà de dos pilots innovadors de producció d’hidrogen que estudiaran pretractaments innovadors combinats amb tecnologies de gasificació i fermentació. Els residus utilitzats seran matèria orgànica i restes de poda procedent d’una planta de tractament de residus situada a Torredembarra, on es construirà una de les plantes pilot.