Protecció civil ha activat el pla INUNCAT fins al vespre a les comarques del centre, oest i nord de Tarragona per un avís d’intensitat de pluja de més de 20l/m2 en 30 minuts.
Un grup de nou persones que formen part d’una missió comercial organitzada per la Cambra de Comerç de Tarragona es troba retingut en un hotel de Trípoli, on han quedat atrapats en mig del conflicte amb milícies que hi ha a Líbia. Hi havien arribat dilluns i les hostilitats a la zona han fet que hagin passat unes hores al soterrani de l’hotel per raons de seguretat.
Fonts de la Cambra de Comerç de Tarragona han explicat a l’ACN que la situació s’ha calmat i que ja han pogut tornar a les seves habitacions. Fonts del ministeri d’Exteriors han explicat que l’ambaixada espanyola a Trípoli està en contacte amb els afectats i que “quan les condicions de seguretat ho permetin es reuniran” i buscaran fórmules per tal que “puguin sortir del país”.
Segons ha explicat l’ens cameral tarragoní, els afectats són vuit exportadors -quatre catalans i quatre de la resta de l’Estat- i el director d’Internacional de la Cambra, Roberto Barros. Precisament el director ha emès un vídeo en el qual destaca que no han tingut “cap sensació de perill físic”.
Trípoli, capital de Líbia, ha viscut un esclat de violència en les últimes hores. Hi ha hagut combats al sud de la ciutat entre diferents faccions i sis persones haurien mort, segons ha apuntat ‘Al Jazeera’. El primer ministre del país, Abdul Hamid Dbeibah, ha afirmat que una operació militar ha permès retornar la calma a la ciutat. L’origen del conflicte hauria estat la mort d’un comandant d’una de les milícies a mans d’un grup rival. Aquest comandant va estar acusat per Amnistia Internacional de crims de guerra i altres violacions de drets humans la passada dècada.
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha presentat deu al·legacions al projecte del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena. El document s’ha elaborat de manera consensuada amb els grups municipals Som Espluga – AM, Junts per l’Espluga- CM i Nova Espluga – PSC, i coordinadament amb l’Ajuntament de Montblanc.
Entre les propostes presentades destaca la retirada de la declaració de Reserva Natural Parcial als barrancs de la Trinitat i del Titllar, ja que es tracta de dues zones “clau” en el subministrament d’aigua potable al municipi, aportant entre el 20 i el 50% del total segons l’època de l’any. A més, entre les peticions, també subratllen que s’ha de fixar la cota mínima del parc als 500 metres.
En un comunicat, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) assenyala que el municipi està estretament vinculat al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. Davant d’això, defensa una regulació que protegeixi l’entorn, però que “respecti” l’autonomia municipal, el dret al desenvolupament local i la realitat dels habitants i propietaris del territori.
Així mateix, l’equip de govern reclama una presència estable i amb veu pròpia a l’òrgan rector del futur parc per la seva relació directa amb el territori protegit i els serveis que hi presta, com l’Alberg Jaume I, el Camp d’Aprenentatge o la seu administrativa del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.
Segons ells, aquesta demanda es veu reforçada pel fet que el nucli de les Masies, pertanyent a l’Espluga, es troba íntegrament dins dels límits del futur parc. En l’àmbit urbanístic, insisteixen que el planejament vigent del municipi, recollit al POUM, sigui plenament respectat, especialment en zones de sòl urbà i àrees periurbanes dissenyades amb criteris sostenibles.
La iniciativa, a proposta de Junts per l’Espluga, es va debatre en la Junta de portaveus del 22 d’abril. Les al·legacions s’han presentat formalment a la Generalitat dins el termini del procés de participació pública i s’han compartit també amb altres municipis, com Montblanc, amb qui s’han trobat punts de coincidència.
El jutjat número 4 de Tarragona ha admès que les entitats ecologistes GEPEC i IPCENA es presentin com acusació popular en la causa penal contra Griñó per l’abocament irregular de residus a l’estat espanyol. Recordem que es tracta d’una peça que es troba en fase d’instrucció, per investigar l’entrada de residus des d’Itàlia de manera presumptament il·legal als abocadors de Constantí (Tarragonès), Riba Roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) i Conca.
A banda de l’empresa, les dues entitats apunten a la “responsabilitat” i la “connivència” de l’Agència de Residus de Catalunya i del seu exdirector, Josep Maria Tost entre els anys (2011-2021), a qui han acusat de “tracte de favor”. També han assenyalat al Port de Tarragona, el de Barcelona i el de Sagunt.
El passat mes de gener la Guàrdia Civil va detenir fins a quinze persones relacionades amb uns suposats vessaments il·legals d’escombraries procedents d’Itàlia en abocadors de Catalunya i de Conca. La banda hauria dipositat de manera il·lícita més de 40.000 tones als abocadors des de 2021, aconseguint més de 19 milions d’euros pels serveis prestats.
Ara, el jutge investiga els implicats per un delicte contra el medi ambient per l’eliminació irregular de residus, un de falsedat documental i un altre delicte d’organització criminal.
També han denunciat que el 2020 l’Agència de Residus va sancionar Griñó pel trasllat de 120.000 tones de residus entre 2018 i 2020 de Constantí a la planta de Chazar, a Saragossa, sense l’autorització prèvia de la Generalitat. En aquell moment, l’agència va considerar que es tractava d’una infracció “greu” i va imposar una multa de 15.000 euros. Finalment, es va reduir un 40%, i Griñó només va haver de pagar 6.000 euros.
Les entitats ecologistes també volen incidir en el paper dels ports per on entraven els residus procedents d’Itàlia. Serien els de Tarragona, Barcelona i Sagunt, al País Valencià. Els darrers mesos, el Port de Tarragona no va autoritzar la concessió perquè seguissin important escombraries. Per altra banda, el Grup Griñó ha rebutjat les acusacions de connivència amb l’Agència de Residus de Catalunya. En un comunicat, la companyia ha negat “que s’hagin mantingut relacions econòmiques o contractuals” amb l’anterior director de l’agència, Josep Maria Tost, durant el període d’incompatibilitat un cop va deixar el seu càrrec públic.
Griñó ha valorat que “és una greu irresponsabilitat posar en dubte el rigor de les institucions públiques” i ha manifestat que “es reserva el dret d’emprendre les accions legals oportunes per protegir el seu honor i reputació”. Paral·lelament, han assegurat que “no consta cap risc identificat” pel medi ambient ni la salut pública derivat de la seva activitat.
Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup que operava des d’una nau de la Roca del Vallès, on van intervenir més de 12 kilos de marihuana i 438 plantes. El 6 de maig van detenir nou homes, 7 dels quals en un habitatge a Vila-seca, d’entre 20 i 37 anys, com a presumptes autors de delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric.
Els investigadors van relacionar aquesta persona amb un domicili ubicat a Vila-seca (Tarragonès) on vivia amb altres homes també implicats en el negoci de la marihuana. Allà també van intervenir 4.000 llavors per plantar marihuana i més de 2.000 euros en metàl·lic.
El grup estava perfectament organitzat, amb un encarregat del lloguer de les furgonetes i el desplaçament de persones i material per alimentar la nau investigada. Un material que rebien els ‘jardiners’, la tasca dels quals consistia a vigilar les plantacions interiors, fet pel qual pràcticament mai abandonaven el lloc.
Per acabar, altres membres del grup gestionaven el domicili de Vila-seca, que funcionava com a base estratègica de l’entramat.
Amb els indicis recollits, la fase d’explotació de la investigació va consistir en entrades, autoritzades pel jutjat d’instrucció 4 de Granollers, a la nau i al domicili investigats.
L’excap de la Policia Local de Montblanc ha negat que modifiqués la data de compulsa de la fotocòpia del carnet de motos de l’aspirant a les dues places d’agents del procés d’oposició de 2011. També ha assegurat que no va incorporar aquest document a l’expedient per permetre l’admissió de la també acusada al procés de selecció.
A més, l’acusat ha afirmat que no li va proporcionar l’examen teòric. Per la seva banda, la investigada ha reconegut que va entregar la documentació sense el permís perquè encara no el tenia i que quan el va aconseguir li va entregar a l’excap. Ella ha declarat que ell la va pressionar perquè renunciés a la plaça. Els dos processats han declarat aquest dimecres i han negat que mantinguessin una relació sentimental.
Fiscalia acusa l’excap de la Policia Local de Montblanc d’un delicte de falsificació de document oficial, d’un de prevaricació de funcionari públic i un altre de revelació de secret. Per això, li demana un total set anys i sis mesos de presó. Cinc anys pel delicte de falsificació, amb una multa de 6.000 euros -una quota de 10 euros diaris durant 20 mesos-. Pel que fa al cas del delicte de prevaricació, li reclama una multa de 7 mesos amb una quota diària de 10 euros. Finalment, pel delicte de revelació de secrets, sol·licita dos anys i sis mesos de presó i quatre anys d’inhabilitació de càrrec públic.
Per contra, les defenses dels dos acusats sol·liciten una sentència absolutòria perquè consideren que no s’han acreditat les presumptes irregularitats.
La inflació al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es va moderar una dècima i es va situar a l’1,9%, segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística. Es tracta del segon mes consecutiu a la baixa després que al març fos del 2% i de dues dècimes menys que la variació anual al conjunt de Catalunya, que va ser del 2,1%.
Entre les categories on més van pujar els preus hi ha l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles, que van avançar un 4% davant el 5,7% del març; l’oci i la cultura, amb un 3,2% davant el descens del 0,7% del mes anterior i, coincidint amb la Setmana Santa, els restaurants i hotels, ho van fer amb un 5,3%, 1,2 punts més que la variació anual del març.
D’altra banda, els preus dels aliments es va moderar dues dècimes, fins a l’1,9%, mentre que les begudes alcohòliques ho van fer en 1,1 punts en comparació al març, fins al 4,3%. També destaca la moderació de preus de l’electricitat, el gas i altres combustibles en quatre punts, fins al 5,5%. Per contra, els preus del vestit van retrocedir un 1,4% davant el descens del 3,6% al març.
El govern de Tarragona preveu disposar de més d’un miler d’habitatges protegits el 2030.
Seran habitatges de protecció oficial repartits per tota la ciutat i la majoria els construirà la Generalitat. Radio Ciutat de Tarragona, Adrià Duch.
Tarragona posa mes diners en el concurs de Focs Artificials 2025.
L’Ajuntament vol mantenir el nivell del concurs i per això equipara les aportacions econòmiques a les d’altres concursos estatals reconeguts. Radio Ciutat de Tarragona, Maria Prat.
Aquest dijous 15 de maig a les 18.30 hores tindrà lloc la segona jornada Pre TETA que se celebrarà a la sala del sarcòfag d’Hipòlit ubicada al Pretori amb motiu de Tarraco25 i serà un debat sobre feminisme i música que se celebrarà sota el títol Sense les veus de les dones, la banda sonora de la nostra història estarà incompleta. És hora d’escoltar totes les veus.
Organitzat per conselleria d’Igualtat, Polítiques Feministes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Tarragona i conduït per la periodista Montse Virgili, aquest espai de debat parlarà sobre la bretxa de gènere a la indústria musical, els estereotips i les barreres socials i la invisibilitat històrica.
A banda de la conductora del debat, aquest Pre TETA comptarà amb altres ponents de renom com són Fátima Mellado, representant de l’Associació MIM i promotora cultural; Raquel Bassas Català, presidenta d’ARC, l’Associació Professional de Representants Promotors i Managers de Catalunya; l’artista Elena Garcia, que actuarà al Festival TETA 2025.
Pel que fa al paper de la dona en la indústria musical, tot i que hi ha hagut avanços significatius en les últimes dècades, persisteixen desigualtats en reconeixement, representació i condicions laborals. Segons l’escola Annenberg de Comunicació i Periodisme de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC Annenberg) fet l’any 2022, només el 2% dels productors musicals són dones.
La de demà serà la segona de les tres jornades Pre TETA organitzades enguany amb motiu de la quarta edició del Festival TETA.