L’Audiència de Tarragona obliga a reobrir la instrucció de la peça separada que investiga els presumptes vessaments d’IQOXE al mar des del 2017 fins a l’explosió a la planta de la Canonja, el 14 de gener de 2020. El tribunal ha estimat el recurs d’apel·lació presentat per la Fiscalia, en el qual demana que el Jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona citi a declarar novament els agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir en els informes enviats a l’Institut Nacional de Toxicologia.
Segons la resolució que ha tingut accés l’ACN, les diligències demandades pel fiscal de medi ambient es consideren “essencials” perquè el seu resultat podria determinar si hi ha encaix en el delicte contra el medi ambient pels quals estan investigats alts càrrecs i treballadors d’IQOXE. De fet, la jutgessa de la secció segona de l’Audiència assenyala que s’han de resoldre els dubtes per determinar si concorren els “elements típics” del delicte de l’article 325 CP.
La jutgessa considera que les declaracions dels Mossos d’Esquadra poden ser “molt rellevants” a l’hora de valorar si hi ha indicis “suficients o no” de la comissió de l’il·lícit penal que té per objecte aquesta peça separada. Així mateix, indica que en funció de la informació obtinguda de les declaracions dels agents, també haurà de tornar a declarar el perit de l’Institut Nacional de Toxicologia.
L’argument del ministeri públic és que l’informe de l’Institut Nacional de Toxicologia i l’atestat dels Mossos contenen afirmacions “nuclears” que s’han “d’aclarir” per determinar si es van produir danys o si hi va haver un risc greu arran dels presumptes vessaments contaminants.
Un operatiu policial conjunt al barri de la Sardana, a Reus, va acabar aquest dijous amb dues persones detingudes i 49 identificades. L’actuació, que va comptar amb la participació dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Reus, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, tenia com a objectiu garantir la seguretat ciutadana i detectar irregularitats en establiments comercials com perruqueries i locutoris.
Durant el dispositiu es van inspeccionar diversos locals, on es van detectar infraccions com la manca de llicència municipal, extintors caducats o inaccessibles, falta de senyalització de sortides d’emergència i absència de rètols obligatoris. També es va constatar la inexistència de contractes de manteniment elèctric i la manca de fulls de reclamació.
Pel que fa a les actuacions policials, els Mossos van detenir una persona per requeriment judicial i una altra per un delicte contra la salut pública. La Policia Nacional va citar quatre persones per infraccions de la llei d’estrangeria i en va traslladar dues a comissaria. La Guàrdia Civil, per la seva banda, va aixecar deu actes per infraccions de contraban, fiscals i de protecció de dades.
El passat dijous, agents dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Reus van detenir un home de 35 anys que feia més d’un any que s’havia escapat aprofitant un permís penitenciari.
L’home compleix una condemna de 7 anys per robatoris amb força, pertinença a organització criminal, extorsió i delictes contra la salut pública.
El dispositiu policial es va desplegar al camí de Roquís, on es va localitzar el fugitiu en una finca de la Partida del Roquís. Agents uniformats i de paisà, amb el suport d’un dron, van envoltar la zona. Quan el detingut va intentar fugir saltant un mur, va ser interceptat. Diversos familiars van llançar pedres contra els agents per dificultar la detenció.
Un cop arrestat, l’home va ser traslladat al Centre Penitenciari Mas d’Enric, en compliment d’una ordre judicial emesa per l’Audiència Provincial de Tarragona.
El Grup d’Actuacions Especials, el GRAE, va realitzar un rescat aquest dijous 10 d’abril d’un escalador a la via ferrada de l’Agulla de l’Aigualcoll de l’Hospitalet de l’Infant
Una actuació que va comptar amb la col·laboració de la policia local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Iris Rodríguez, Ràdio l’Hospitalet
L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha baixat al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre durant el mes de març i la variació anual se situa al 2%, 1,1 punts menys que al febrer.
Es tracta d’una tendència compartida amb la resta de les demarcacions catalanes, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, els preus han pujat fins al 2%, amb menys intensitat que el mes anterior, quan se situaven al 3,1%. Durant aquest març, la variació anual de l’electricitat, l’aigua, gas i altres combustibles se situa al 5,7% davant l’11,3% del febrer. Un lleuger increment que també han notat els aliments, tot i que que han passat d’un 3,2% al febrer al 2,4% del mes de març.
En canvi, la variació anual a la restauració i hoteleria ha crescut d’un 4% a un 4,5% respecte el mes anterior, mentre que les begudes alcohòliques ho han fet fins al 4,2%.
El grup municipal de Junts per Reus presentarà una moció al pròxim ple per exigir al govern local, una aposta clara per la qualitat educativa a les Escoles Bressol Municipals.
La proposta arriba després de la dimissió en bloc de les representants de les famílies als consells escolars, denunciant la manca de diàleg i atenció per part de la regidoria d’Educació.
Junts recull les seves principals demandes: més recursos, reducció de ràtios, implantació de la parella educativa, millor atenció a la diversitat i manteniment adequat dels centres. També es denuncia la precarització de les condicions laborals sota la gestió de la Fundació FES, i es reclama incloure les treballadores de les EBM dins la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament.
La portaveu de Junts i cap de l’oposició, Teresa Pallarès, alerta que la situació actual és insostenible i demana al govern fer autocrítica i actuar amb responsabilitat.
L’IPHES-CERCA ha identificat restes fòssils d’un ocell propi de regions boreals desaparegut fa més de 24.000 anys i n’ha ubicat la presència a Mont-ral.
Segons l’estudi, publicat a la revista Geobios, l’espècie Pinsà dels pins va viure a les muntanyes de Prades en un moment en què el clima era molt més fred i sec, amb boscos oberts i condicions boreals. La recerca s’ha centrat en la cova del Cudó i la dels Galls Carboners, d’on s’han analitzat més de 450 restes. L’equip investigador ha aplicat una anàlisi tafonòmica detallada per entendre com es van acumular les restes i quins depredadors hi van intervenir. L’estudi s’inclou en un projecte de recerca més ampli sobre el període del Plistocè a la península Ibèrica.
La recerca s’ha centrat en la cova del Cudó i la dels Galls Carboners; en la primera, s’han localitzat restes majoritàriament de petits ocells que van ser devorats per rapinyaires, mentre que a la segona s’ha trobat acumulació de coloms immadurs, fet que suggereix que podia haver estat un espai de cria.
Un estudi liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) determina que els homes que tenen els telòmers més llargs tenen una millor qualitat espermàtica.
Estudis previs havien apuntat que pacients de clíniques de fertilitat amb dificultats per tenir fills tenien els extrems dels cromosomes de longitud reduïda. L’anàlisi ha revelat que els participants amb més longitud telomèrica tenien més espermatozoides i concentracions més elevades d’aquests gàmetes masculins. L’estudi conclou que els telòmers poden ser un biomarcador útil de la qualitat de l’esperma i, a la llarga, de la infertilitat.
Els investigadors de la URV assenyalen que la fertilitat ha disminuït dràsticament en els últims anys. La proporció estimada de població amb problemes de fertilitat va arribar al 17,5% l’any 2020, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Es calcula que la meitat dels casos són atribuïbles a problemes de fertilitat en els homes.
Una dieta mediterrània hipocalòrica i activitat física mantenen la salut òssia en adults grans. L’estudi de la URV determina que aquest estil de vida preserva la densitat òssia de dones amb síndrome metabòlica
La recerca ha fet seguiment a 924 homes i dones, d’entre 55 i 75 anys, amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica, durant tres anys. La investigació forma part del projecte PREDIMED-Plus, un assaig clínic multicèntric pioner que avalua l’impacte de l’estil de vida en la prevenció de malalties cardiovasculars i la pèrdua de pes en els adults grans.
Durant tres anys es va fer un seguiment dels pacients des de quatre centres de recerca de l’estat espanyol. Un grup seguia una dieta mediterrània baixa en calories, combinada amb activitat física, i un altre grup seguia una dieta mediterrània sense restriccions calòriques ni recomanació d’activitat física específica. Els resultats van mostrar que les dones del primer grup van preservar millor la densitat mineral òssia a la columna lumbar, juntament amb una pèrdua de pes moderada després dels tres anys de seguiment, en comparació amb el segon grup.
El Ball de Cavallets tindrà la seva versió de xocolata aquesta Setmana Santa.
Com cada any, el Forn Huguet de Reus prepara una figura del Seguici Festiu de la ciutat feta de xocolata, en un els moments esperats pels fillols durant la Setmana Santa. L’any passat l’escollida va ser la Cucafera de Reus, i en aquesta ocasió serà el Ball de Cavallets l’immortalitzat en aquest dolç tradicional català. L’encarregat de crear les figures, Ramon de la Fuente, posa cura en crear les figures gràcies a uns motlles especials per a l’ocasió, encara que assegura que ho fa “ajustant sempre el preu al màxim”. Com és tradició, la col·laboració amb l’artista reusenc Manel Llauradó ha estat clau per a assolir el resultat final.
Pel que fa al preu, la figura amb dos cavallets tindrà un cost de 60 euros, mentre que un cavallet i l’Àngel o Macer valdrà 48,50 euros.