TGN Info | Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Inuncat davant la possibilitat de tempestes fortes al litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona.

Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Inuncat davant la possibilitat de tempestes fortes al litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona. L’episodi de pluges intenses es concentrarà avui i demà entre les 2 de la tarda i les 8 del vespre. 

PUBLICITAT

Els xàfecs poden deixar més de 20 litres en 30 minuts, i anar acompanyats d’aparat elèctric, ratxes de vent, calamarsa o pedra, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Protecció Civil recorda que en cas de previsió de pluges fortes s’ha d’evitar aparcar en rieres o punts inundables; i no creuar mai rius o rieres a peu o amb vehicle, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions destacades.

L’Audiència de Tarragona ha començat a jutjar aquest dilluns l’home acusat de matar la seva parella el 17 de setembre de 2023 al seu domicili de Tarragona. Fiscalia reclama 23 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria perquè assegura que l’investigat va asfixiar la dona. 

També sol·licita una responsabilitat civil de 200.000 euros per a la mare i germana de la víctima. Per contra, la defensa demana l’absolució. El judici, amb jurat popular, ha arrencat amb les declaracions de diversos testimonis que han assegurat que el processat va explicar que s’havia trobat la dona morta després de fer la migdiada.

El judici ha arrencat amb les declaracions de la mare i germana de la dona morta, les quals han explicat que ella mai els havia donat detalls de la relació que tenien amb l’acusat. Tot i això, han assenyalat que no els agradava l’investigat. 

El ministeri públic també argumenta que l’home va aprofitar de la intimitat del domicili per cometre l’assassinat, així com el fet que la dona hagués consumit cocaïna i benzoilecgonina. Per la qual cosa, sosté, ella no es va poder defensar en “condicions d’igualtat”. La dona tenia 41 anys quan va morir. El processat, de 44 anys, es troba en presó preventiva des del 18 de setembre de 2023.

La Universitat Autònoma de Barcelona ha creat un prototip d’aplicació per a telèfons mòbils per divulgar els punts d’interès naturals, històrics i arqueològics del Parc Natural de la Serra de Montsant, al Priorat. 

Es tracta d’una app impulsada per un equip d’arqueòlegs de la UAB que treballen al jaciment de la Cova del Fem, amb l’objectiu de difondre la seva recerca a la societat. De moment, hi ha registrades dues rutes que surten des d’Ulldemolins, la de les Obagues i la de la Cova del Fem, amb una trentena de llocs senyalitzats on l’usuari pot trobar informació en un format multimèdia. És una prova pilot que podria ser extrapolable a altres espais patrimonials i parcs naturals de Catalunya. David Iturria és el director del Parc Natural de la Serra del Montsant.

Entre les dues rutes, hi ha una trentena de punts d’interès naturals, històrics i arqueològics. L’aplicació funciona sense connexió a internet, i els punts d’interès estan geolocalitzats. Quan l’usuari s’apropa al lloc que té situat en un mapa, el mòbil emet un so i a partir d’aquí hi ha informació sobre aquell punt en diversos formats. Per exemple, un vídeo protagonitzat per un dels arqueòlegs on s’explica el jaciment, imatges en 3D, vídeos 360º, i altres recursos.

Junts opta per no entrar al govern amb el PSC.

El grup argumentat que, en la valoració de pros i contres, “les negativitats” han estat superiors als factors positius.

El govern municipal format en solitari pel PSC no contempla, per ara, buscar l’entrada d’un altra partit al govern com els Comuns després de la negativa de Junts a fer el pas.

La portaveu, Sandra Ramos, ha assegurat que respecten la decisió dels juntaires de continuar incidint en el govern des de fora i que continuaran buscant pactes transversals amb tots els partits del consistori, a excepció de Vox.

Ramos ha explicat que la fòrmula actual del govern funciona malgrat ser només 9 regidors, i que això “no suposa una càrrega excessiva que no es pugui suportar”.

Pel que fa a la condició que Junts havia posat per entrar al govern de crear una regidoria de català, la portaveu ha apuntat que s’havia acceptat el requisit, tot i que el govern considera que amb l’oficina de protecció del català ja hi estan havent resultats positius.

La Pedrera del Mèdol s’incorpora oficialment com a nou espai del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), després de la donació per part de l’empresa Abertis a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Aquest emblemàtic jaciment, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO i Bé Cultural d’Interès Nacional, passa així a formar part del conjunt gestionat pel MNAT, que ja compta amb vuit espais patrimonials al Tarragonès.

Amb aquesta incorporació, el MNAT preveu millores immediates en accessos, senyalització i manteniment del recorregut perimetral, i ja ha iniciat estudis tècnics per valorar la reobertura parcial del Clot del Mèdol, tancat des de 2014. També s’està treballant per integrar l’espai al programa d’activitats, amb visites guiades gratuïtes previstes per als caps de setmana d’estiu.

La Pedrera del Mèdol, que va subministrar pedra per a edificis com la muralla o l’amfiteatre de Tàrraco, actualment es tracta d’un clot d’uns 200 metres de llargada i una amplada d’entre 10 i 40 metres segons el punt, al mig del qual es conserva una agulla de vint metres d’alçada, testimoni de la cota original de la roca.

L’estrena del festival “El Marroc a Tarragona: Pont cultural entre dues ribes” ha omplert al llarg d’aquest cap de setmana la plaça Corsini de cultura del país nord-africà.

El festival ha ofert música tradicional, danses, gastronomia, artesania, literatura i espais de debat, amb una clara aposta per la cohesió social i la visibilització de la diversitat cultural present a Tarragona.

Alhora, l’esdeveniment buscava reforçar els vincles entre les dues ribes de la Mediterrània, posant en valor les relacions històriques i humanes que uneixen les dues ribes.

El festival ha coincidit amb la commemoració dels 15 anys de presència consular marroquina a la ciutat, i està impulsat pel Consulat General del Regne del Marroc a Tarragona, Lleida i Aragó, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i la col·laboració de diverses entitats de la societat civil.

El projecte pedagògic Cap Infant Sense Fortuny arriba enguany a la seva cinquena edició amb l’òpera “Pantalla i calla”, una obra de nova creació que convida a reflexionar sobre l’ús dels dispositius mòbils entre els infants. 

El llibret és obra de David Puertas i la música d’Albert Gumí, amb l’Orquestra Camerata XXI des del fossat del Teatre Fortuny. La representació, que tindrà lloc el 22 de maig, comptarà amb 1.100 alumnes de públic i 152 més que participaran activament en escena.

Hi participen 24 centres educatius de Reus, incloent-hi escoles d’educació especial, i s’hi ofereix una experiència artística gratuïta per a tot l’alumnat. Paral·lelament, s’ha treballat un dossier didàctic i s’ha distribuït el llibre “Com les pantalles devoren els nostres fills”, del Dr. Francisco Villar, qui oferirà també una conferència el 20 de maig al Círcol de Reus.

Còctels que expliquen Tarragona. La cocteleria Red Lab ha posat en marxa una proposta singular que convida a redescobrir el patrimoni de la ciutat a través del paladar. Els seus propietaris, Noelia i Jose, han creat una carta de còctels inspirada en indrets emblemàtics com l’Amfiteatre, el Balcó del Mediterrani o la Via Augusta. Cada beguda ha estat concebuda per transmetre, mitjançant sabors, aromes i colors, l’essència de l’espai que representa.

Després de més d’un any de treball, el resultat destaca per la seva originalitat i l’ús de tècniques innovadores, com el fat wash de formatge de cabra, combinades amb receptes i tècniques més clàssiques. Segons Jose Luis Cervera, gerent del Red Lab, la iniciativa neix de l’amor profund que senten per Tarragona i la voluntat de retre-li homenatge de manera creativa.

La carta inclou referències a llocs tan diversos com la muralla romana, la catedral, el Mercat Central o les platges del Miracle i Llarga. Ja està disponible al local, i la previsió és mantenir-la durant un o dos anys.

Tarragona acull aquest maig la quarta edició del Mes de l’Economia Social i Solidària, una iniciativa promoguda per La Teulada i CoopCamp. Sota el lema “L’economia que cuida”, el programa inclou una desena d’activitats com xerrades, contacontes, trobades i festes, amb l’objectiu de visibilitzar el cooperativisme, la sostenibilitat i el suport mutu.

L’esdeveniment vol mostrar alternatives econòmiques transformadores en un context de crisi sistèmica, tot posant al centre la cura de les persones i del planeta. Nuria Loras, membre de La Teulada explica que aques projecte es la manera de fer visible la feina que fan durant tot l’any des de les entitats:  

Entre les propostes destacades d’enguany hi ha la presentació del llibre “L’economia solidària en marxa” i de la nova Revista de La Teulada, una trobada comunitària al Camp de Mart i una sessió de contacontes per als més petits, pensada per sembrar des de la infància els valors de la cooperació.

La urbanització del Casal de l’Espluga de Francolí renovarà a xarxa d’aigua amb una inversió de 400.000 euros. El projecte de modernització inclou la substitució de 2.754,50 metres de canonades i la renovació de 112 escomeses domiciliàries. 

Les canonades actuals, majoritàriament de fibrociment, es van instal·lar fa 50 anys i presenten múltiples deficiències i fuites. Els treballs tenen una durada prevista de quatre mesos i el projecte es troba en període d’informació pública, previ la licitació de les obres. L’actuació està finançada per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Valls estudiaran la “fórmula” de governabilitat de l’Hospital Pius a partir del pròxim setembre. El març de 2021, el consistori va signar un protocol d’intencions amb la consellera Vergés per incorporar-lo al CatSalut. 

L’alcaldessa Dolors Farré ha explicat que iniciaran la modificació del pla urbanístic per cedir els terrenys pel nou parc sanitari en les pròximes setmanes, un tràmit que s’allargarà almenys un any i mig. Les administracions preveuen un mínim de vuit anys perquè el parc sigui una realitat.

A només dues jornades del final de la lliga regular, el Consell d’Administració del Gimnàstic de Tarragona fa fora Dani Vidal com a entrenador del primer equip i el substitueix pel gallec Luis César Sampedro. Els responsables del Nàstic han pres aquesta decisió pel que consideren una dinàmica esportiva de l’equip negativa. 

Dissabte, els granes van empatar a dos al Nou Estadi contra el Lugo i segueixen en places de play off. Són els cinquens classificats amb 55 punts, tres més que el Zamora, sisè classificat. Aquest anunci ha provocat un terratremol a l’afició grana, que dos exjugadors referents del Nàstic, Antoni Pinilla i Jose Antonio Gordillo, han valorat.

PUBLICITAT