La declaració patrimonial de Tàrraco fa 20 anys, un cas “únic”

Aquest dijous a Carrer Major hem parlat amb Cristòfor Salom, tècnic de Patrimoni Històric a l’Ajuntament de Tarragona en motiu dels 20 anys de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO.

PUBLICITAT

Salom recorda que la declaració tarragonina, “va ser un cas únic o extraordinari” ja que la iniciativa va sorgir de l’àmbit local impulsant una candidatura després que a l’any 93 la ciutat acollís el Congrés internacional d’arqueologia clàssica amb especialistes de tot el món, entorn a la ciutat. Indica que aquest fet va situar a Tarragona diversos dies com aparador i va permetre també que s’adonesin de la importància de les restes de Tàrraco. En aquest sentit, assenyala que “a nivell popular ja sabíem que erem patrimoni”.

Respecte l’aniversari i a causa de la situació sanitària actual, comenta que s’han hagut de programar activitats en l’àmbit telemàtic i digital, fet que també suposa una oportunitat i alternativa, i que aquests continguts i materials persistiran i no serán efímers. En aquest sentit, Salom també indica la importància de la divulgació i la difusió, també en l’àmbit pedagògic i educatiu per a la canalla.  

Disposar el segell distintiu de l’UNESCO, confessa que “ens fa referents” de cara al turisme exterior, tot i que tampoc ha suposat un increment del volum de visitants que sempre ha estat en augment. No obstant, “Cal treballar de la mà tant amb l’Ajuntament com amb la Generalitat pel manteniment adequat de tot el patrimoni” indica Salom, qui assenyala que “es requereix una inversió constant”. 

Per al tèncic, “No pot ser que tinguem un Museu Arqueològic dels anys 50”, comparant amb altres grans ciutats patrimonials. Tot i la renovació del museu, lamenta que seguirà en la mateixa línia i assegura que “tenir una eina on treballar totes les administracions plegats seria una bona forma de mantenir el patrimoni”.

PUBLICITAT