Arnabat: “L’àmplia distribució i la diversitat defineixen el teixit associatiu de Tarragona”

Avui a #CarrerMajor parlem amb Ramon Arnabat, autor de l’estudi sobre el teixit associatiu de la demarcació de Tarragona de l’època contemporània i professor d’Història de la URV i membre del grup de recerca ISOCAC, per conèixer dades i detalls d’aquesta recerca.

PUBLICITAT

Arnabat ens explica com va començar aquest estudi i com és l’any 2022 on han portat a terme la major part de treball per fer aquest viatge en el temps que s’inici a l’any 1840, ja que segons Arnavat “és l’inici del teixit associatiu al territori” i acaba e l’any 1980, quan “la Generalitat ja va començar a controlar i a registrar totes les associacions que existeixen”.

“L’estudi preten ser una radiografia de quin era el moviment associatiu de les 10 comarques de la demarcació de Tarragona, intenta situar la cronologia de les entitats i intenta tipificar les associacions i sobertot, l’impacte que tenen en el territori”, explica Arnabat.

Amb Arnabat hem repassat algunes de les entitats més destacades i com el moviment d’aquestes associacions va ajudar a avançar en l’època de la dictadura. “Bàsicament, la major part de les entitats són de caràcter local”, destaca Arnabat, una característica que referma l’objectiu de teixir la unió entre petites localitats.

PUBLICITAT