Avui a #CarrerMajor ens desplacem fins Sant Simplici per fer un programa especial amb diversos convidats al llarg de la tarda de 16 h a 19 h.
Entre ells hem comptat amb Anna Saballs, que s’ha proposat pujar aquesta muntanya cent vegades durant 2022 per reivindicar aquest espai.
Per començar, qui més s’ha sumat a la pujada és Jesús Gellida, atleta i promotor del kmSOStenibles, un projecte col·lectiu que uneix l’esport i l’aventura amb la sostenibilitat. Aquest ha volgut recolzar a Saballs i ha reconegut “ha tingut molta projecció mediàtica i dona peu al debat sobre com mantenim el nostre patrimoni”. “Reivindiquem l’esport, la sostenibilitat i el patrimoni”, ha sentenciat Gellida.
Per altra banda, Saballs també ha explicat la seva història de Sant Simplici. “Jo vaig venir per primera vegada amb cinc anys, i la torre tenia més forma de torre”, ha recordat la corredora de trail running. Amb aquest projecte ha volgut reivindicar aquest espai i també protegir-lo, i forçar a l’Ajuntament a prendre mesures.
Després, també s’ha afegit al col·loqui Josep Zaragoza, estudiós de la història del Baix Gaià que durant 15 anys ha estat desenvolupant tasques d’arqueologia amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Aquest ha explicat que es tracta d’una “torre de vigilància” construida en temps d’Al-làndalus. No obstant això, la història de Sant Simplici com a punt estratègic es remonta a l’arribada dels romans, que ja van utilitzar aquesta localització com a zona de vigilància.
A més, també ha desvetllat l’origen del nom de la localització: “aquí avall tenim cantera i Sant Simplici és el padró dels trencadors”. A més, Zaragoza s’ha aventurat a predir que “si excavessim aquí encara trobaríem una petita capella”.
I per acabar, també ha decidit pujar el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Herman Pinedo. Aquest ha afirmat que s’està treballant en fer la placa identificativa per a la torre de Sant Simplici. També s’ha sumat a la demanda de que “la gent no es pugi a la torre ni mogui pedres”. “La Torre de Sant Simplici pot tenir 1.000 anys hi han de ser els arqueòlegs els que vinguin i decideixin el que s’ha de fer”, ha sentenciat Pinedo. A la vegada, el regidor també ha volgut agraïr la iniciativa de l’Anna Saballs per posar en rellevància la importància de Sant Simplici i al patrimoni del territori.
A més, Herman Pinedo ha recordat que aquest espai és de titularitat privada i, per tant, “és obligació del propietari mantenir aquest monument”. Per altra banda, també ha lamentat que encara que l’Ajuntament “ha de protegir el patrimoni històric” no té els recursos per fer-ho, per això ha fet una crida a tots els propietaris privats per “posar-se d’acord”.