TGN Info | L’associació de l’àrea metropolitana es crearà “amb celeritat” i estarà oberta a altres municipis

L’associació dels municipis impulsors de l’àrea metropolitana de Tarragona es constituirà en els pròxims sis mesos. Serà una eina amb personalitat jurídica pròpia que farà possible fer un salt endavant i dotar-se de múscul econòmic.

PUBLICITAT

Aquest pas s’ha de fer amb una certa celeritat per poder captar recursos de fons europeus a projectes concrets, segons expliquen l’alcaldessa de Reus i l’alcalde de Tarragona en una entrevista conjunta al programa ‘Bon dia Tarragona’.

El nou ens comptarà amb el finançament dels municipis i serà una prova de foc per consolidar el projecte d’àrea metropolitana. L’alcaldessa Sandra Guaita diu que ara és una prioritat.Reproductor d’àudio

Aquestes paraules confirmen les declaracions de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradóla setmana passada al ‘Bon dia Tarragona’. La Diputació formarà part del nou ens però canviarà el seu paper.

L’alcalde Rubén Viñuales diu que no volen excloure ningú d’aquest projecte i que hi han de tenir un paper rellevant institucions com la URV i el Port, i la resta de municipis. Viñuales respon d’aquesta manera les queixes de l’alcalde la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà en una entrevista al Diari Més.

Viñuales també considera positiu que s’hagi superat la polèmica que es va crear l’any passat sobre la capitalitat de l’àrea metropolitana en la primera entrevista conjunta a Ràdio Ciutat de Tarragona.

Fins aquest divendres se celebra a Tarragona la trobada estatal del Pacte de les Alcaldies, amb la presència de més d’un centenar d’inscrits de localitats de diferents comunitats autònomes. Aquest dijous hi ha participat el director general pel Clima de la Comissió Europea, Bruno Mola, que ha destacat el paper de les ciutats en la descarbonització.

Mola ha valorat positivament la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 37% a Europa respecte els nivells de 1990 i ha remarcat que l’objectiu per al 2030 és arribar al 55%. 

El Pacte de les Alcaldies compta amb més de 12.000 municipis adherits a nivell europeu. D’aquests, 3.076 són a l’Estat. Tot i això, uns 1.100 no han complert amb els compromisos adquirits anys enrere o no els han renovat.

En el cas de la Diputació de Tarragona, la diputada delegada de Transició Ecològica de l’ens, Carme Ferrer, ha destacat que han invertit 830.000 euros en redactar 182 plans d’acció. Des del 2010 l’organisme ha dut a terme 4.364 accions de mitigació en col·laboració amb els municipis. Les principals han estat la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la substitució de l’enllumenat per punts més eficients i la instal·lació d’estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics. 

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha posat 81 multes per excés de velocitat en el marc d’una campanya del Servei Català de Trànsit duta a terme entre el 17 i el 24 de març. 

Durant aquest període el cos ha controlat 867 vehicles. Dels 81 denunciats (9,3%), 45 van ser comunicats in situ pels agents. La campanya tenia per objectiu aconseguir la reducció de la velocitat excessiva, la protecció dels col·lectius vulnerables, millorar la seguretat viària, fomentar la responsabilitat dels conductors al volant i la reducció de l’accidentalitat. A banda, també es van fer comprovacions de la documentació dels conductors i dels vehicles i controls d’alcoholèmia i drogues.

Els Mossos d’Esquadra van denunciar aquest dimecres un taxista andorrà de per efectuar un servei de VTC a l’aeroport de Reus sense disposar de l’autorització de transport públic de viatgers. 

Cap a les onze del matí, una patrulla de Seguretat Ciutadana va veure l’home conversant amb un grup de britànics mentre dipositaven el seu equipatge al maleter del seu vehicle amb plaques de matrícula andorrana. Quan s’hi van apropar, els Mossos van constatar que es tractava d’uns passatgers que havien contractat alguna mena de servei de VTC. Amb el suport d’agents de Trànsit, van confirmar que els prestava un servei de transport d’anada i tornada entre l’aeroport reusenc i la ciutat de Sitges a través d’una aplicació per 210 euros.

Els mossos van localitzar un indicador electrònic digital per a taxi amagat al maleter, juntament amb els corresponents adhesius de l’activitat legal que únicament podia efectuar al Principat d’Andorra. 

El taxista va ser denunciat amb 4.001 euros i la immobilització del vehicle fins el moment de fer efectiva la sanció. Així mateix, el grup de passatgers britànic, es va veure obligat a activar un servei legal de taxi per un import de 140 euros, corresponent al viatge d’anada fins a Sitges.

La temporada de creuers 2025 ha començat aquest dimecres 2 d’abril al  Port Tarragona amb l’arribada del vaixell ‘La Belle des Océans’, de la companyia CroisiEurope. Procedent de Cartagena, el creuer arriba amb 98 passatgers i 66 tripulants a bord, donant el tret de sortida a una temporada que es preveu intensa per al sector turístic de la ciutat.

Enguany, Tarragona rebrà un total de 65 escales, dues més que l’any passat, amb una previsió de 120.000 passatgers. En total, atracaran al moll de Balears en aquesta temporada 32 vaixells diferents, dels quals 16 ho faran per primera vegada. Un dels principals actors serà MSC Cruises, que reforça la seva presència a la ciutat amb 25 escales, 24 d’elles amb el MSC Splendida i una amb el MSC Magnifica. L’itinerari operarà setmanalment entre maig i octubre, consolidant Tarragona com un port de referència per a aquesta naviliera.

Amb l’objectiu de “potenciar la projecció internacional” el Port Tarragona participarà en la Seatrade Cruise Global de Miami, una de les fires més importants del sector, amb l’objectiu d’atreure noves companyies i “consolidar-se com una destinació emergent al Mediterrani Occidental”.

El Port de Tarragona inicia la segona fase de les obres del Parc del Port que tenen com a principal objectiu la reordenació de la mobilitat de la zona. L’actuació principal que s’hi durà a terme és l’adequació del vial del mar per convertir-lo en un vial de doble sentit per a la circulació de vehicles rodats.

Com a conseqüència d’aquests treballs, la via quedarà tallada temporalment al trànsit. Així mateix, se suprimiran de manera permanent les 30 places d’aparcament en línia que hi ha en aquest tram.

El trànsit rodat per a accedir a l’Autoritat Portuària i al dic de Llevant quedarà centralitzat de manera temporal al vial del rellotge, que passarà a ser de doble sentit mentre durin els treballs de la fase 2. Això comporta la supressió definitiva dels aparcaments en línia que hi ha en aquest tram.

La mobilitat de vianants també quedarà afectada temporalment. Per a permetre l’accés als espais del Port Esportiu i als equipaments del Reial Club Nàutic de Tarragona, s’ha habilitat un pas provisional, des de l’edifici de Comandància Naval de Tarragona, passant per la façana nord de la seu institucional de l’Autoritat Portuària, fins a creuar pel pas habilitat al vial de mar a l’alçada de la rotonda, que desapareixerà amb els treballs.

Per primera vegada en els 42 anys de la història del Carnaval tarragoní, una reina governarà la ciutat durant el pròxim Carnaval de 2026. 

L’any passat, Tarragona modificava el protocol de les bases de participació del seu Carnaval acordant-se que a partir d’aquell any, la comparsa guanyadora escolliria si l’any següent regnaria com a Rei o com a Reina del Carnaval.

Enguany Sinhus, comparsa guanyadora d’aquest Carnaval de 2025 -amb la temàtica Versalles- ho ha fet efectiu, escollint ser Reina al 2026.

Per la seva banda, Urban Style, que va quedar en segon lloc amb ‘els Inuits. Nòmades del gel’, portaran la figura del Concubí. 

Aquest 2025 es compleixen 50 anys des que es va incorporar la primera dona al cos de la Guàrdia Urbana de Tarragona, va ser un 5 de gener de 1975. Actualment, són 32 les dones que en formen part del cos. 

L’intendent Cap de la Guardia Urbana, Manel Vazquez s’ha mostrat satisfet de la “feminització del cos doblant el nombre de dones a la Guàrdia Urbana” i ha tret pit que “hi ha dones en pràcticament totes les unitats”. Amb tot, també ha admès que cal continuar treballant en aquesta línia:

Per la seva banda l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales ha expressat que l’incorporació de les dones al cos va suposar un “abans i un després” tot i que ha admès que “la manca de comandaments femenins no és bona senyal”. 

El catedràtic del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jordi Salas-Salvadó, ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat Nacional de La Plata. 

La institució acadèmica argentina ha valorat les contribucions de Salas-Salvadó en el desenvolupament de les ciències de la salut. Especialment, subratllen, en la seva “reconeguda” activitat investigadora en el camp de la nutrició humana, “convertint-se en un referent, i el seu prestigi científic internacional, elevant el nivell científic i de projecció de les institucions espanyoles”.

Actualment, Jordi Salas-Salvadó és director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i investigador principal del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III entre d’altres.

Les línies de recerca de Salas-Salvadó se centren en els assajos clínics en humans que avaluen l’efecte de les dietes i els compostos dietètics sobre l’obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars. És director i president del comitè directiu de l’estudi PREDIMED-PLUS, un assaig multicèntric, aleatoritzat i de prevenció primària en curs amb 6.900 participants amb sobrepès o obesitat amb síndrome metabòlica.

La Sala Trono acollirà el proper 4 d’abril l’estrena de El noi de la mare, una producció de la companyia tarragonina Àkrida amb dramatúrgia d’Óscar Balanyà, Marc Pinyol i Farners Rubio. L’obra ofereix un relat profund sobre la memòria, l’oblit i el llegat emocional que deixen les generacions passades.

Amb una escenografía que es descompon progressivament, simbolitzant la deterioració mental de la protagonista, l’espectacle transportarà el públic a l’univers íntimo Isidra, una dona que lluita contra la demència senil mentre el seu nét intenta reconstruir la seva història. Segons Óscar Balanyà, autor i intèrpret de l’obra, El noi de la mare és un homenatge a totes les figures maternes d’una família.

L’estrena tindrà lloc el 4 d’abril a les 20h a la Sala Trono Magatzem, amb diverses funcions el dissabte 5 i el diumenge 6 d’abril. Les entrades están exhaurides, excepte per a la representació de diumenge a les 18 h. Per a consultar més informació o comprar les entrades ho podeu fer aquí.

Cinc companyies s’estrenaran a la Mostra de Teatre Jove de Tarragona d’enguany, que tindrà lloc entre el 7 de maig i el 19 de juny.

En total, hi participaran onze companyies de teatre provinents tant de col·lectius juvenils com de centres educatius de la ciutat. Els grups que són novetat es diuen Ex Nihilo, 30 segons, Calfolavi, ExpresaT Companyia i Dissident.

Algunes d’aquestes formacions la conformen membres que han participat altres anys en altres companyies i en aquesta edició han creat el seu propi grup.

Cal destacar que 9 de les 11 obres són de creació pròpia o adaptacions lliures d’autors i autores com Santiago Rusiñol, Assumpta González o William Shakespeare, cosa que demostra el compromís i el bon moment creatiu que viuen els grups de la Mostra.

Aquest certamen arriba enguany a la 32a edició. Les obres es representaran al Teatre Tarragona a les 20.30h amb entrada lliure.

PUBLICITAT