Amb Taís Bastida, membre de la secretaria tècnica de l’Ateneu CoopCamp, hem conegut la tasca, objectius de treball i trajectòria d’aquesta cooperativa, així com el plantejament i motiu de celebració de la IV Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona, de la que Ràdio Ciutat de Tarragona ha format part amb un programa especial de 10h a 12h des de la Plaça Corsini.
L’Ateneu cooperatiu CoopCamp enceta una nova etapa després de 5 anys de promoció de l’economia social i solidària al Camp de Tarragona. Al llarg d’aquests anys, CoopCamp ha col·laborat a la creació de 46 noves cooperatives i a l’ocupació laboral de 227 persones.
La Generalitat de Catalunya va impulsar, el 2017, els ateneus cooperatius com espais de trobada i serveis de referència al territori per al foment de l’economia social i cooperativa, en el marc del Programa d’Economia Social. En aquest context, després de 5 anys, CoopCamp ha assolit el repte de crear i consolidar una xarxa extensa de cooperatives i entitats d’economia social al Camp de Tarragona. Fins al moment l’ateneu ha assessorat 627 projectes econòmics que han generat la creació de 46 noves cooperatives (algunes d’elles distingides amb els Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona) i 227 llocs de treball directes.
L’arribada de la pandèmia, al 2020, va suposar un punt d’inflexió pel sector del cooperativisme, que tot i no haver-se pogut deslliurar dels efectes negatius provocats per la crisi, va posar en evidència que les cooperatives són les empreses que, en situació de crisi, mostren la seva major resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball. El cooperativisme supera millor les crisis perquè es construeix sota la fórmula d’autoorganització laboral, on les persones esdevenen el centre del projecte i en la qual les sòcies i treballadores s’organitzen de forma horitzontal i igualitària.
Més de 30 organitzacions d’economia social i solidària del Camp de Tarragona s’hi donen cita en aquesta IV Fira d’Economia Solidària del Camp de Tarragona amb l’objectiu de donar a conèixer en què consisteix el moviment de l’economia social i solidària i fer visibles totes aquelles iniciatives econòmiques del territori que estan treballant per posar la vida al centre i amb una voluntat transformadora.