La FM, tal com la coneixem, desapareixerà ben aviat per llei o per abandonament. De fet, l’Ona Mitja comercial ja s’està abandonant. A molts països europeus ja hi ha data d’apagada de la FM (Noruega 2017, Dinamarca 2019, Suïssa i Suècia entre 2020 i 2024) i serà substituïda pel DAB+.
Sense entrar a nivell de continguts o tipus de consum (streaming o podcast, directe o a la carta) i, analitzant només el canal, què comporta el canvi de la FM al DAB o DAB+? El canvi a DAB és com el que va significar la transformació de la de televisió analògica a Digital: més canals i canvi de receptors. Avantatges: més opcions per triar, possibilitat d’enviar dades (trànsit, imatges..) i so teòricament de més qualitat. Inconvenients: canvi dels receptors, quan la recepció sigui dèbil hi haurà talls, com els del mòbil quan hi ha poca cobertura. En resum, no ens aporta massa més que la FM. És ràdio i l’escoltarem mentre fem altres coses.
A l’Estat Espanyol encara no se sap què es farà. El cert és que s’ha passat de cobrir el 51% de la població l’any 2005 a només el 20%. Actualment, només s’emet en aquesta tecnologia a Madrid i Barcelona. L’oferta actual en DAB és inferior a la que tenim en FM i no hi ha una clara voluntat de transició per part dels radiodifusors. El mateix sector privat, amb l’experiència que té de l’intent de posada en marxa del DAB, a principis de segle, és el primer que no hi creu. Per tant, em pregunto: cal fer un canvi de tecnologia quan ja en tenim una de més potent com és internet i que cada cop té més ús? Cal comprar receptors nous quan tots tenim un mòbil?
Excuses com que la ràdio per internet consumeix dades, que es necessita una connexió d’accés o que en llocs amb molta afluència es perd el servei, ara no serveixen quan ja s’està parlant d’un internet universal o veient els avanços tecnològics que en poc temps ho poden resoldre.
Potser ja ens va bé NO fer una transició cap al DAB. Ens hem quedat enrere, i potser -gràcies a això- per un cop a la vida, serem un país sensat i pioner. Deixeu-me que us anunciï…. la “Ràdio IP” ja és aquí i es vol quedar.
Albert Cots / Director tècnic de Ràdio Ciutat de Tarragona