La DO Tarragona es converteix, un any més, en col·laborador habitual del programa Carrer Major. Aquesta setmana hem parlat amb la seva presidenta, Maria Rosa Blanch, sobre la presència dels vins de la DO en el I Congrés Tècnicocultural del Romesco que va tenir lloc a la ciutat de Tarragona la darrera setmana. Va ser una cita gastronòmica que ha posat en valor aquesta salsa tan representativa de la cuina del territori i la seva relació amb els productes locals.
La presidenta de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch, ha explicat que rebre la invitació per formar part del congrés va ser “una sorpresa molt agradable”, ja que “ens va sorprendre molt que es fes un congrés dedicat al romesco, una salsa tan habitual, i que se li donés aquesta importància, analitzant-la des de tots els punts de vista”. Segons Blanch, “ha sigut una sorpresa realment important”.
La presidenta ha destacat que aquesta participació ha estat una gran oportunitat per posar en valor els vins del territori, especialment els blancs macabeus, com a maridatge ideal per al romesco. “El macabeu és la nostra varietat més emblemàtica. És un vi rodó, potent, amb una certa salinitat, i acompanya perfectament el romesco”, ha explicat Blanch, que també ha recordat que “els negres joves, frescos i de poca graduació poden maridar molt bé amb romescos de carn o de tripa”.
Durant el congrés, la DO Tarragona va participar en una taula rodona amb representants de l’oli de Siurana i de l’avellana de Reus. Blanch ha assegurat que “aquests tres productes —el vi, l’oli i l’avellana— surten de la mateixa terra i es complementen. Ens donen valor a tots i ajuden a mantenir viu el camp i els conreus, que són un actiu que hem de preservar pel futur”.
Els assistents al congrés van poder tastar els vins de la DO Tarragona en els dinars de les dues jornades. Segons Blanch, “la gent s’acostava, tastava i ens preguntava. Aquest contacte amb el públic és imprescindible perquè la gent conegui el que tenim i s’animi a demanar vins de la terra als restaurants”.
Pel que fa al futur, la presidenta ha confirmat que la DO Tarragona continuarà col·laborant amb el Congrés del Romesco i ha anunciat la pròxima edició de les Jornades del Romesco i el Macabeu, una iniciativa que involucra una vintena de restaurants de la ciutat. “Durant dues setmanes, uns 20 o 25 restaurants oferiran plats de romesco acompanyats d’una copa de macabeu. És una manera fantàstica de fer arribar a la gent tant el plat com el vi, i de continuar defensant el nostre territori”, ha destacat.
Blanch ha volgut concloure amb un missatge de compromís amb la promoció dels productes locals, afirmant que “des de la DO Tarragona estem sempre oberts a col·laborar en iniciatives que defensin el nostre territori. Al final, és on vivim i el que ens representa”.