Les DO tarragonines i ebrenques, optimistes amb la verema d’enguany

La verema ha arrencat a la DO Tarragona. De fet, la collita es presenta una mica tardana, ja que habitualment comença a primers d’agost en aquesta zona. Ara s’estan collint varietats primerenques arran de mar i prop del riu Ebre. La previsió de totes les Denominacions d’Origen de la demarcació -Tarragona, Priorat, Terra Alta i Conca de Barberà-, que veremaran d’ara i fins al 15 d’octubre, és d’una alta qualitat del raïm, de sanitat molt bona i sense fongs -com la plaga de míldiu del 2020, un any negre per a la vinya. En termes de producció serà similar a la mitjana habitual en totes les zones vinícoles. Al Priorat s’ha engegat una borsa de temporers, que la DO Montsant i DOQ Priorat celebren tot i apuntar que “existeixen altres prioritats”.

Vinyes de la DO Tarragona. a la comarca de l'Alt Camp, amb la muntanya de Miramar al fons.
PUBLICITAT

La borsa de temporers és una iniciativa que s’estrenarà aquesta campanya i que ha proposat el Consell Comarcal Priorat. “És diferent que al Penedès, on hi ha una quantitat ingent de temporers, aquí la verema es fa amb quatre o cinc empreses que ofereixen el servei o bé compartim temporers entre cellers”, detalla la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just. Una visió compartida amb el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, qui afegeix que a la comarca “per sort mai ha quedat un quilo de raïm per collir per manca de treballadors”. Malgrat això, les dues denominacions coincideixen que es tracta d’una eina positiva per potenciar l’ocupació en temps de pandèmia.

En relació a la campanya agrícola, després de dos anys castigats pel míldiu i les onades de calor, des del Priorat apunten que aquesta és una campanya “il·lusionant”, tant pel que fa a la producció com per la qualitat del raïm. El president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, assenyala que es podrien recuperar els 6.200.000 quilos que habitualment es veremen, si bé insisteix que fer previsions a aquestes alçades és “agosarat”. Una xifra que s’eleva fins als set milions en el cas de la DO Montsant. Entre les varietats que es preveuen amb una qualitat “excel·lent” s’hi troben la garnatxa i la carinyena, totes dues autòctones de la zona.

La previsió de la DO Tarragona: 11 milions de quilos

Des de la DO Tarragona també es preveu un any molt bo. El president, Vicenç Ferré, calcula que podran arribar als 11 milions de quilos de raïm, gairebé un 5% més de producció respecte una temporada normal -sense tenir en compte el 2020, any negre pel míldiu. “Serà un any d’alta qualitat i quantitat”, afirma. En aquesta DO, la collita també va amb deu dies de retard.

Just aquesta setmana s’han començat a veremar les varietats primerenques en les quatre comarques de la DO -Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i part de la Ribera d’Ebre-, amb vinyes entre els 0 i els 1.000 d’altitud, la qual cosa fa que en aquest territori es comenci a collir aviat i s’acabi tard, fins a mitjan d’octubre. Ara es cull el moscatell de gra petit i també chardonnay.

Aquesta zona no va patir danys per la pedregada de finals de juliol. De fet, les pluges de fins a 30 litres/m2 han inflat el raïm i han ajudat a madurar-lo, en un estiu sec. De les tres varietats autòctones que hi predominen -macabeu, ull de llebre i parellada suposen el 80% de la producció-, el macabeu és l’estrella. La DO l’està investigant perquè sigui la varietat insígnia.

PUBLICITAT