La Diputació de Tarragona ha revisat el clavegueram de 35 municipis de menys de 5.000 habitants en un servei de gestió per identificar els trams amb més concentració de sediments. La diagnosi de 175 quilòmetres de canonades ha identificat que un 59% estan netes, un 27% tenen sedimentació lleu i un 14% tenen sedimentació greu.
Els ajuntaments rebran un vídeo de les inspeccions, un informe de resultats i de cartografia de la xarxa i plànols temàtics i semafòric on s’indica els trams de la xarxa on és prioritari fer algun tipus d’actuació. Els consistoris tindran plànols digitals a la plataforma SITMUN –Sistema d’Informació Territorial Municipal-, per actuar de forma preventiva en el futur.
S’encamina així cap a una gestió del clavegueram de tipus preventiu, més eficient que si es fa només un manteniment correctiu. Alhora que es protegeix la salut pública, es prepara la infraestructura per garantir-ne el funcionament en cas d’episodis de fortes pluges o d’inundacions, cada vegada més comuns deguts al canvi climàtic. Els treballs s’han dut a terme amb una càmera d’inspecció tipus perxa, un dispositiu amb un element telescòpic que permet realitzar inspeccions de les canonades des dels pous de registre, amb una longitud d’inspecció aproximada de 30 metres.
Amb l’ús d’aquestes càmeres es poden realitzar unes visualitzacions més ràpides i econòmiques i obtenir una diagnosi general de l’estat de manteniment de la xarxa.