Un dret prohibitiu

L’any 2009 neixia la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, una entitat que agrupava a aquelles persones que havien de desnonar dels seus habitatges, ja que no podien pagar les hipoteques. A poc a poc aquesta plataforma va anar guanyant força i va agafar veu. Els desnonaments continuen, n’hi ha cada dia, però la problemàtica ha canviat. 

Foto: Roger Lacroizette
PUBLICITAT

Juanma Espinosa és portaveu de la PAH a Tarragona. Ha vist com ha anat evolucionant, i les seves assemblees també s’han modificat.

Cada dia famílies senceres es queden sense un sostre on poder estar. Una problemàtica constant que es vol intentar solucionar amb la regulació dels preus del lloguer, però que de moment sembla molt lluny d’acabar-se. 

Davant els preus de lloguers, i la falta de solucions per aquelles persones que no s’ho poden permetre l’ocupació d’habitatges que depenen de bancs i fons voltors esdevé una de les opcions més bones per tenir un sostre. Una solució que no és segura, ja que d’aquí també et poden desnonar.

Ja fa uns 4 mesos que a Tarragona va néixer el Sindicat de l’Habitatge. La Marta Solé és una de les persones que formen part d’aquesta entitat, que de moment, no ha parat cap desnonament a porta, però sí als jutjats. Cada setmana fan assemblees i la seva idea és ajudar més enllà de l’habitatge.

Aquelles famílies que desnonen entren dins la taula d’emergència d’habitatge. Tarragona és l’única capital de demarcació que no compta amb una pròpia, i per tant depèn de Barcelona, encara que s’ hagi anunciat que s’ha arribat a un acord per tenir-ne.

Així doncs el reallotjament de les famílies pot tardar molts mesos, i un cop ja els han desnonat. Per això l’única opció és ocupar. 

Des de l’Ajuntament de Tarragona fa temps que treballen en aquest sentit, però reconeixen que és una tasca molt difícil i que no només depèn dels ens locals. 

PUBLICITAT