Una cinquantena de persones s’han organitzat aquest diumenge per retirar els residus generats a les plantacions de marihuana desmantellades a la zona de Mont-ral (Alt Camp). L’acció, inclosa a la iniciativa ‘Basuraleza’, se centra per primer cop en els campaments on vivien les persones que vigilaven i cuidaven les plantes. Després de l’operatiu policial, però, part dels residus -com ara tendes o productes químics- es van quedar al medi natural. El coordinador del Molí del Fort, Rubén Alcázar, ha remarcat que “si no fos pel voluntariat, ningú retiraria la brossa”.
En la mateixa línia s’ha lamentat l’alcalde de Mont-ral, Francesc Xavier Pagès, qui ha instat la Diputació de Tarragona a destinar més recursos a la neteja de l’entorn natural.L’acció de neteja mediambiental ha pogut desmantellar per complet dos dels sis campaments localitzats en plantacions de marihuana al terme de Mont-ral. En un primer moment, la intenció dels organitzadors era poder-ne desmantellar tres, però el volum de residus que s’ha retirat ha impedit avançar més. En aquest sentit, el coordinador de l’entitat Molí del Fort, Rubén Alcázar, ha assenyalat que pròximament organitzaran més iniciatives d’aquest estil.
Dividits en dos grups, mig centenar de participants s’han dirigit a dos antics campaments on vivien durant mesos les persones que s’encarregaven de la cura i vigilància de les plantacions de marihuana. Ho han fet carregats amb bosses i guants per recollir tot el material que no va ser retirat durant l’operatiu policial. Es tracta d’una mena de residus que, segons ha indicat Alcázar, pot resultar molt perjudicial per a la natura. Entre altres, als dos campaments s’han localitzat nombrosos envasos amb productes químics, plàstics de gran embalum i estris de cuina, entre altres.
Algunes de les integrants de l’acció de neteja, com l’Édel Martínez, s’han mostrat sorpreses davant la tipologia dels residus que s’han trobat a la zona. Martínez, que forma part de l’entitat Al Camp Residu Zero, també ha insistit en la necessitat de retirar la brossa dels entorns naturals per garantir-ne la protecció.
Han calgut cinc viatges de camionetes i remolcs plens per retirar tots els residus localitzats en aquests punts de difícil accés. Per facilitar el transport de totes les restes, els participants han treballat de forma conjunta, fent cadena per traslladar la brossa fins als vehicles que l’han portada fins al punt de trobada. Un cop s’han pogut netejar les dues zones, els participants s’han organitzat per classificar la brossa segons la seva tipologia.