Cicle de conferències amb motiu del 40è aniversari del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) treballa per a la conservació del patrimoni d’arreu del país i enguany, celebra 40 anys. Per commemorar-ho, el cicle ha proposat tres conferències, dues ja celebrades, relacionades amb les tres noves especialitats que el Centre va implementar durant el període 2011-2018: conservació preventiva; art contemporani; i document, obra sobre paper i fotografia.

Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC)
PUBLICITAT


Taula rodona sobre l’evolució i les tendències actuals en la conservació i restauració de document, obra sobre paper i fotografia


La conservació i restauració de documents, obra sobre paper i fotografia, és una de les tasques que realitza el centre i és que, aquests materials serveixen de suport per al pastel, l’aquarel·la, el guaix, l’acrílic, el llapis, el carbó o la tinta de les obres que han arribat al Centre per ser intervingudes.

Amb l’objectiu de tractar en profunditat aquest tema, el centre organitzarà una taula rodona “L’evolució i les tendències actuals en la conservació i restauració de document, obra sobre paper i fotografia” el pròxim 18 de gener del 2022 al Palau Marc. L’acte també es retransmetrà en línia.

L’acte comptarà amb la participació de M. Àngels Balliu, professora de l’especialitat de Conservació i Restauració de Document Gràfic en el Grau en Conservació i Restauració de Béns Culturals a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya; Toni Esparó: conservador i restaurador de patrimoni gràfic i documental; a més de professor de Conservació Preventiva i Equipaments d’Arxiu del Màster en Arxivística i Gestió Documental a l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Així com, Gemma Goicoechea, conservadora i restauradora de Patrimoni gràfic i Documental a l’Àrea de Conservació i Restauració de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC); Carme Ramells, conservadora i restauradora d’obra sobre paper al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i membre de l’equip tècnic en reflectografia d’infraroig al Museu Nacional d’Art de Catalunya; i, Cristina Ruiz, professora agregada del Departament d’Arts i Conservació i Restauració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB) i professora en els ensenyaments de Conservació i Restauració del Grau en Conservació i Restauració de Béns Culturals, del Màster en Direcció de Projectes de Conservació i Restauració i del Doctorat en Conservació i Restauració de la Universitat de Barcelona (UB), i membre investigador del grup de recerca Conservació i Restauració del Patrimoni, reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Si voleu inscriure o obtenir més informació podeu contactar a: crbmc.cultura@gencat.cat


Conferències anteriors

La primera conferència, “La restauració d’art contemporani. Teories europees i presa de decisions” va tenir lloc el 25 de novembre del 2021 a càrrec de la doctora en Història de l’Art i conservadora-restauradora, Carlota Santabárbara. La doctora és autora de nombrosos articles i de diverses conferències, va exercir la docència a la Universitat de Saragossa fins a l’any 2020 i actualment fa recerca en el departament d’exposicions del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS).

40 anys del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC)

La segona conferència, “Evolució de la conservació preventiva, passat i present” va ser a càrrec de Gaël de Guichen el passat 9 de desembre. Gaël és assessor del director general de l’International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) sobre la conservació i la protecció del patrimoni cultural i enginyer químic, que ha treballat en projectes tan emblemàtics com la conservació de les coves prehistòriques de Lascaux i d’Altamira.

Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

El Centre de Restauració de Béns Mobles contribueix en la preservació del patrimoni cultural. El Centre actua, de manera directa o tutelant les intervencions, sobre els Béns Culturals d’interès nacional i els catalogats.

Alguns dels objectius del centre són: vetllar pel bon estat de conservació dels Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN), impulsar la innovació i la recerca en conservació–restauració, assessorar sobre conservació preventiva i restauració i oferir serveis tecnicocientífics als professionals, oferir l’accés al fons documental tècnic i fotogràfic relatiu al patrimoni cultural de Catalunya que s’ha intervingut, promoure el coneixement de la disciplina i donar a conèixer la importància i els valors de la conservació i la restauració de béns culturals dins la comunitat, entre d’altres.

Espai patrocinat:

PUBLICITAT