Aquest 4 de març es commemora el Dia Internacional per La Conscienciació Contra el Virus del Papil·loma Humà. Els VPH són la malaltia sexual més comuna a la població per sobre de la clamídia i l’herpes genital. La rellevància d’aquest virus és que pot generar tumors malignes i casos oncològics, d’anus i genitals en moltes situacions.
Fede Gómez, cap de la secció de microbiologia del laboratori clínic ICS Camp de Tarragona i membre del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, remarca “la importància de detectar bé aquest contagi per poder accedir a un diagnòstic i tractament abans que sigui greu”. Els VPH es manifesten com petites berrugues en la zona anogenital. El doctor assenyala que “un 80% de la població entrem en contacte amb aquests tipus de virus algun cop en la nostra vida”. Per aquest motiu Gómez al·lega per “una bona educació sexual des d’una edat primerenca”.
A més sempre es recomana a totes les persones sexualment actives portar a cap controls periòdicament per la prevenció d’ETS. Gómez remarca la importància de la vacunació, la qual és finançada per les dones des dels dotze anys i pels grups de risc, és a dir, pacients immunodeprimits, treballadors sexuals i homes homosexuals.