Clima, mascareta i contaminació principals factors de les al·lèrgies

Els nivells de pol·len d’aquesta primavera són els habituals, però la relaxació de l’ús de la mascareta al carrer fa pujar els casos d’al·lèrgies. El doctor Gaspar Dalmau, metge al·lergòleg de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, indica com la tardor plujosa que vam tenir el 2021 va generar altes concentracions de pol·len a l’hivern. Les precipitacions d’aquests dies faran que els pòl·lens de la primavera més avançada puguin ser importants. Tot i això, el doctor indica que els nivells són els usuals, semblants als de 2019.

Pla mitjà d'una família caminant tots amb mascareta aquest dissabte 26 de juny de 2021 a Girona. (Horitzontal)
PUBLICITAT

Dalmau destaca com “els pacients al·lèrgics s’han adonat de la importància de la mascareta”. El doctor assenyala que la normalització d’aquesta eina afavorirà que “els pacients al·lèrgics la facin servir durant aquests mesos”. Una situació normalitzada a llocs com a Córdoba, on els nivells de pol·len són molt alts. El doctor indica que “és una mesura que ha vingut per quedar-se”.

A més, a les comarques tarragonines, el vent afavoreix la pol·linització i conseqüentment les al·lèrgies. El doctor apunta al fet que “altre factor crucial és la contaminació”. Està demostrat que els mateixos arbres produeixen més proteïnes al·lèrgenes en les ciutats grans, on estan sotmeses a més estrès per la contaminació ambiental. Els nivells de pol·linització es poden consultar obertament al web aerobiologia.cat.

PUBLICITAT