Calafell preveu inaugurar aquest estiu el nou centre d’acollida de gossos, un espai on el consistori s’ha proposat “anar un pas més enllà” de les adopcions convencionals. L’Ajuntament vol que aquesta gossera municipal es converteixi en un lloc on els animals puguin aspirar a gaudir d’una “nova vida amb finalitats socials”. Així, té previst ensinistrar gossos de defensa per a dones que han patit violència de gènere o assetjament, alhora que també se’n formaran per acompanyar persones grans que viuen soles, sense xarxa familiar. “No ens hem de quedar en els estereotips bàsics d’un gos, perquè l’animal és un ésser viu que pot oferir moltes ajudes”, sosté a l’ACN la regidora de Benestar Animal, Helena Rubio.
L’últim any, l’Ajuntament va recollir del carrer prop de 150 cans abandonats o perduts. La majoria van ser reclamats pels seus amos, però 24 van quedar desemparats i van ser traslladats a la protectora d’animals de Torredembarra, que centralitza l’acollida i adopció de gossos dels municipis del voltant. Amb el nou equipament de Calafell, on s’hi ha invertit més de 700.000 euros, el municipi tindrà 60 gàbies per poder gestionar directament l’acollida i adopció d’aquests animals.
Per una banda, està previst ensinistrar determinades races per “protegir” dones víctimes de violència masclista. Rubio precisa que el projecte no està pensat tant sols per a gossos de races potencialment perilloses, sinó que es valorarà cada animal que arribi al centre i també podrien entrar al projecte animals procedents d’altres protectores. La regidora apunta que “moltes víctimes de violència de gènere disposen d’una polsera que els permet garantir una distància amb el seu agressor”, però lamenta que “hi ha menys protecció de la desitjada, perquè a moltes dones no se’ls concedeix aquest dispositiu”.
D’altra banda, la previsió és que al nou centre d’acollida de Calafell també s’ensinistrin gossos per fer companyia als avis. Rubio recorda que el municipi ofereix el servei ‘Bon dia’ als veïns majors de 80 anys que no tenen xarxa familiar, als quals cada matí Serveis Socials els fa una trucada per garantir el seu benestar. “Sovint no parlen amb ningú més durant tot el dia, i tenir un animal de companyia els pot donar molta vitalitat”, apunta, tot afegint que la iniciativa busca “motivar els sentiments de la gent gran per a què no entristeixin”.