Pere Mata inicia 5 nous projectes de recerca per estudiar la salut mental

L’Hospital Universitari Institut Pere Mata engega cinc projectes nous de recerca per estudiar la salut mental. La genètica, l’alimentació, el ‘big data’, tècniques de computació, intel·ligència artificial i neuroimatge són les principals claus dels cinc estudis. Els investigadors pertanyen al grup de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria del Pere Mata, de l’Institut d’investigació Sanitària Pere Virgili i de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Tres dels cinc projectes estaran liderats per un investigador del Pere Mata i es desenvoluparan fins al 2024. El Ministeri d’Indústria els finançarà amb 303.710 euros. Els altres dos projectes, els investigadors del centre formaran part d’estudis fets en xarxa amb dotze hospitals.

PUBLICITAT

El primer projecte, liderat pel biòleg Gerard Muntané i la psiquiatra Vanessa Sánchez, s’estudiarà si la genètica té un paper rellevant en l’increment de pes que es dona sovint en persones amb diagnòstic d’esquizofrènia. Així, els seus resultats permetran que en el futur es pugui predir quins pacients tenen risc d’augmentar de pes i planificar un millor tractament farmacològic.

En el segon projecte, a càrrec de Lourdes Martorell, experta en el paper dels mitocondris en salut mental, s’avaluarà l’efecte de la suplementació nutracèutica (vitamines i cofactors que aporten beneficis per la salut), i de la pràctica d’exercici en la funció dels mitocondris en persones amb diagnòstic d’esquizofrènia i d’autisme. En el cas del tercer estudi, és desenvoluparà una eina de suport per al diagnòstic psiquiàtric. Basada en dades clíniques, genètiques i de neuroimatge, i utilitzant mètodes de computació. Elisabet Vilella, biòloga i cap de l’àrea de Recerca de l’HU Institut Pere Mata, el liderarà.

En els altres dos projectes, els investigadors de l’HU Institut Pere Mata són part de l’equip de treball. En el primer d’aquests, hi participen dotze centres de la xarxa estatal CIBERSAM. L’estudi SchizOMICS té un pressupost 1,2 milions d’euros i se centra en persones que presenten un primer episodi psicòtic. L’objectiu d’aquesta recerca és identificar predictors d’evolució en l’àmbit de resposta clínica i de possibles conseqüències negatives en la salut física. Per això, s’aplicaran tècniques bioinformàtiques d’anàlisi de dades massives (‘big data’) mitjançant intel·ligència artificial.

En el cinquè estudi hi participen dotze hospitals, els quals avaluaran l’efectivitat del programa en línia ‘Entrenament Metacognitiu Familiar (MCTf)’ en mares amb psicosi i els seus fills adolescents. Aquest programa serveix per millorar la relació familiar i les relacions socials, l’autopercepció d’estigma. A més a més, identificar bé els símptomes de la psicosi i millorar el coneixement de la malaltia per part dels fills.

PUBLICITAT