50 anys dels estudis de la URV, un “revulsiu antifranquista a Tarragona”

Els estudis universitaris de la filosofia i lletres i ciències a Tarragona fan cinquanta anys aquest 2022. Aquests van ser la primera llavor de la Universitat Rovira i Virgili i van crear una comunitat estudiantil revulsiva a les acaballes del franquisme. Antoni González va ser un dels primers docents, en matèria de filologia grega, de la universitat. Al programa de Ràdio Ciutat de Tarragona, Bon Dia Tarragona, González recorda la precarietat d’aquells primers anys, on assenyala “els investigadors de química van haver de construir-se els seus propis laboratoris”.

URV
PUBLICITAT

Tot i això, recorda com, aquests estudis van crear una comunitat intel·lectual i revolucionaria a una ciutat molt trenqui-la, a més que “va oferir formació a gent que no es podia permetre traslladar-se a Barcelona”. En aquest temps han canviat moltes coses, però el docent assenyala com “no haurien de deixar d’evolucionar en moltes altres”. En aquest sentit, González explica com “la classe magistral ha perdut molt sentit” i assenyala que “la universitat ha d’enfrontar-se a un canvi de paradigma”.

L’acadèmic també ha volgut assenyalar la mercantilització de les universitats, on “els diferents centres es veuen obligats a competir internacionalment”. 

PUBLICITAT