Dignifiquen la fossa comuna més gran de Catalunya, amb plafons informatius

Familiars de soldats republicans i autoritats s’han reunit aquest divendres a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) amb la voluntat de dignificar l’espai del Mas de Santa Magdalena, on es troba la fossa comuna més gran de Catalunya. Allí s’hi van enterrar 177 soldats, dels quals només se n’han pogut identificar dos. La família d’Andreu Flores Flores, un d’aquests combatents provinent d’Arenys de Munt, ha visitat per primer cop la tomba on es van trobar les seves restes. La finca, de titularitat privada, incorpora dos plafons informatius contextualitzen l’horror de la Guerra Civil. El següent objectiu del Govern i l’Ajuntament de Móra d’Ebre és adequar el mas de Santa Magdalena, que va ser hospital de campanya durant la Batalla de l’Ebre.

PUBLICITAT

El que havia estat un antic herbassar, ara es visibilitza com un espai de memòria de la Guerra Civil i s’incorpora a la Xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya. La intervenció al Mas de Santa Magdalena, la fossa més gran de Catalunya localitzada i oberta fins ara, es va iniciar el 14 de desembre de 2020 i va finalitzar el 5 de juliol de 2021.

En aquest indret s’hi van enterrar prop de 200 soldats repartits en una seixantena de tombes. Els combatents, del bàndol republicà, van perdre la vida durant la Batalla de l’Ebre i van passar els seus últims dies a l’hospital de campanya del Mas de Santa Magdalena, pròxim al front bèl·lic. La llibreta del doctor Gras, trobada en aquest equipament, va ser clau a l’hora de contextualitzar com es van viure aquelles jornades.

Actualment, les restes exhumades dels 175 soldats sense identitat es troben a la Universitat Autònoma de Barcelona després de ser estudiades i estan pendents de ser retornades al cementiri de Móra d’Ebre. S’hi quedaran fins que hi hagi noves coincidències genètiques. 

PUBLICITAT