Des de 1996 l’hospital de Tarragona és l’encarregat del dispositiu sanitari destinat a atendre castellers i públic assistent a peu de plaça
Els dies 1 i 2 d’octubre té lloc la 28a edició del Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona i, una vegada més, els professionals de la Xarxa Santa Tecla –en col·laboració amb la Creu Roja, el SEM i Protecció Civil–, són els encarregats de garantir l’assistència sanitària a les colles castelleres i al públic que omplirà les graderies de la TAP durant aquests dos dies de concurs.
El lligam entre la trobada castellera i l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla es remunta a l’any 1996, quan per primera vegada el centre assistencial de la Rambla Vella va establir un dispositiu especial amb motiu de la gran festa castellera. Així, durant les edicions celebrades durant aquests 26 anys –amb l’aturada obligatòria a causa de la pandèmia el 2020– el dispositiu sanitari s’ha anat adaptant a un concurs que cada vegada té més colles participants, més públic i més repercussió mediàtica arreu del món. Aquesta col·laboració ininterrompuda durant gairebé tres dècades converteix l’Hospital de Santa Tecla en la institució del país que ha estat en contacte amb més colles i més generacions de castellers de la història.
Dispositiu sanitari a la TAP i al servei d’urgències
Un total de set equips, integrats per personal mèdic i d’infermeria, d’administració, membres de Protecció Civil i voluntariat de la Creu Roja, s’encarregaran de vetllar per la salut dels castellers que participaran en el XVIII Concurs de Castells des de l’hospital de campanya situat a la mateixa plaça. Allí s’identificarà els castellers lesionats, se’ls atendrà en primera instància i, si és necessari, se’ls derivarà cap al servei d’urgències de l’Hospital de Santa Tecla, a la Rambla Vella, on s’haurà habilitat un dispositiu especial per al concurs integrat per especialistes en traumatologia, radiologia i pediatria.
L’objectiu, un any més, és no congestionar els serveis i que els castellers tornin a plaça al més aviat possible. Per fer seguiment de cadascuna de les persones ateses, l’Hospital de Santa Tecla disposa d’un sistema informàtic específic que permet connectar en temps real la plaça i els serveis d’urgències de l’hospital, amb la possibilitat de compartir els resultats de les proves diagnòstiques (com ara radiografies i analítiques) amb els equips sanitaris desplegats a plaça. Per fer-ho, cada casteller atès és identificat amb un braçalet que permet fer el seu seguiment des que accedeix al servei d’atenció sanitària fins que rep l’alta, bé sigui a plaça o a l’hospital.
Xavier Oliach, director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ens recorda que els equips sanitaris «estaran en permanent comunicació amb les colles, les quals tenen un responsable sanitari que disposa d’un comunicador per a situacions d’emergència. No obstant això, els castellers podran dirigir-se directament al servei. Com sempre, la nostra idea és aconseguir que la nostra tasca i la nostra presència estigui pautada per la discreció“, assegura Oliach.