La manifestació del 5 de març de 1976 a Tarragona, motivada per les morts de cinc obrers a Vitòria dos dies abans, va acabar una víctima mortal. Es tractava de Juan Gabriel Rodrigo Knafo, qui segons el relat oficial, va morir en caure des del terrat d’un edifici del carrer Unió. Prop de 50 anys més tard, la família continua sospitant que Knafo va ser assassinat per dos agents de la policia armada, que després van llençar el cos daltabaix.
En el marc del festival ‘Elles filmen’, el portaveu de la família i cunyat de la víctima, José Antonio Giménez, ha recordat aquest dilluns Knafo amb l’esperança que les administracions s’impliquin en el cas. “Demanem que es depurin responsabilitats i es netegi la memòria de Juan Gabriel”, ha insistit. Els fets van tenir lloc durant l’esmentada manifestació. “En arribar a l’avinguda d’Andorra ens vam trobar les ‘lleteres’ de la policia. Sabíem que no ens deixarien passar tan fàcilment, però teníem acordat que ens dispersaríem i ens trobaríem a la Rambla Nova”, assegura Giménez.
Amb l’arribada de la policia a la Rambla Nova, els dos joves van separar-se en direccions oposades en un moment de confusió amb l’inici de les càrregues policials. Segons explica Giménez, el seu cunyat va aprofitar que el portal del número set del carrer Unió estava obert per intentar amagar-se. “Darrere seu van seguir-lo dos agents, que van pujar fins la terrassa. La policia va baixar a peu i ell va baixar de la terrassa fins a terra. Què va passar allà? Només ells tres en van ser testimonis“, ha etzibat el portaveu de la família. En el moment dels fets, Juan Gabriel, més conegut com a Knafo, tenia dinou anys.
Les germanes de Juan Gabriel i el seu cunyat han recopilat informació durant prop de cinquanta anys per intentar esclarir les circumstàncies de la seva mort. Giménez apunta que se senten oblidats per part de la classe política i reclama una reparació. Així, exigeix que la investigació es reobri per “depurar responsabilitats” i “netejar la memòria” del jove. A la vegada, reclama que el consistori faci compliment de la moció aprovada el març de 2016 en què s’acordava que l’Ajuntament de Tarragona interposaria una querella criminal davant els Jutjats d’Instrucció de Tarragona per investigar els fets.