Menys del 3% dels castells tenen accidents tot i l’augment de lesions potencialment greus després de la pandèmia

Només un 2,8% de castells van patir caigudes el 2023, l’índex més baix dels últims anys segons l’informe anual de sinistralitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Això no obstant, els accidents amb lesions potencialment greus -com el sofert per l’aixecadora de la Colla Vella dels Xiquets de Valls la diada de Sant Fèlix- han anat tímidament a l’alça des del 2012 i després de la pandèmia han escalat fins a un 19% dels sinistres, percentatge “totalment inacceptable” segons la mateixa coordinadora. Els darrers informes constaten que només el 16% dels accidents afecten la canalla, i que des de la implantació del casc el 2006 els incidents de gravetat han estat excepcionals, amb cap menor amb seqüeles a llarg termini.

Vella Valls
Foto: Jordi Marsal
PUBLICITAT

Sense considerar els pilars de 4, el percentatge de caigudes de la temporada passada respecte el conjunt de castells carregats i d’intents va ser molt baix: tan sols el 2,8% en van patir. Això és l’índex més positiu dels últims anys, segons l’informe 2023 de sinistralitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). En xifres absolutes, la temporada passada 414 castells van fer llenya, només un més que el 2019 amb un nombre una mica superior de construccions plantades, que s’enfila per sobre de les 10.000. Aquest és, doncs, el millor registre des del 2012, el primer amb dades publicades.

“Una de les primeres mesures de prevenció i seguretat al món casteller són la prevenció i l’assaig. Aquest descens, és resultat sobretot de l’assaig: cada vegada assagem més i millor i l’assaig amb qualitat fa que les estructures siguin més fiables i, per tant, que caiguem menys”, argumenta en declaracions a l’ACN Sílvia Simó, assessora de l’Àrea Mèdica i Científica de l’entitat.

PUBLICITAT