TGN Info | El tren perd prop d’un 30% d’usuaris amb les obres de Roda de Berà i el Pla Alternatiu de Mobilitat

Els serveis ferroviaris ha perdut prop d’un 30% de passatgers a les línies afectades per les obres al túnel de Roda de Berà i l’adaptació a l’ample estàndard de les estacions de Sant Vicenç de Calders, Tarragona, Altafulla i Torredembarra. 

PUBLICITAT

En la comissió d’aquest dimecres al matí, la consellera de Territori, Sílvia Paneque ha reiterat que els treballs estan al 70% d’execució i que “no hi ha endarreriments ni canvis” en el calendari. S’acabaran el 3 de març, però no es descarten “distorsions puntuals” fins a l’estiu. També s’han detallat les modificacions del Pla de Transport Alternatiu fetes a petició d’usuaris i ajuntaments.

La consellera ha reivindicat que s’ha fet un seguiment constant i diari del funcionament del nou servei alternatiu ferroviari i per carretera i que “des de la primera setmana” s’han atès “les millores i necessitats requerides”.

Aquesta valoració acompanya les dades registrades, en les quals més de la meitat dels passatgers habituals del tren podrien haver optat pel transport privat. Comparat amb dades del mes de setembre de 2024, a l’R-13 i R-14 s’han perdut un 13% d’usuaris, a l’R-15 un 32%, a l’R-16 un 33%, a l’R-17 un 30% i als Regionals un 29%. Prop d’un 30% de mitjana.

Per altra banda, el recuperat servei de velocitat alta, Avant, entre Tortosa i Barcelona, ha tingut una ocupació d’un 70% de mitjana entre els mesos d’octubre a desembre. 

Moment ara per repassar com va el FITUR, la Fira Internacional de Turisme, que se celebra a Madrid on aquest migdia l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha demanat al ministre de turisme, Jordi Hereu, un Parador Nacional a la ciutat. 

Tarragona és un dels tres municipis dels quinze que formen part del Grup Ciutats Patrimoni que no compta amb aquest establiment singular de la xarxa de Paradors de Turisme.

Siurana defensa el seu oli al Parlament. Els productors d’oli d’oliva verge extra han manifestat al Parlament han demanat al Parlament mesures urgents per garantir el futur del sector oleícola.

La sequera persistent dels darrers tres anys ha afectat greument la producció d’oli d’oliva, fet que ha posat en evidència la necessitat d’una modernització dels sistemes de regadiu.

Antoni Galceran, president de la DOP Siurana, ha celebrat l’inici de les obres per portar aigua a l’embassament dels Guiamets, però ha insistit en l’”execució imminent” de la connexió del reg des del Garrigues Sud a la Comunitat de Regants del riu Montsant. A més, ha destacat la importància d’aprofitar l’aigua de l’EDAR de Reus per beneficiar pagesos i regants de Riudecanyes.

Els productors també reclamen més promoció del valor de l’oli d’oliva verge extra, especialment als mitjans, escoles i etiquetatges. Segons els productors, aquesta tasca és clau per conscienciar la ciutadania del patrimoni que representa l’oli de la DOP Siurana i garantir-ne la sostenibilitat en un context climàtic cada cop més exigent.

Ecologistes, pagesos i veïns han signat un manifest en el qual rebutgen la planta solar fotovoltaica de 4.000 plaques solars que l’empresa Blue Viking Línea vol construir a l’Aleixar.

Els panells se situarien al peu de la Mussara, a tocar de Vilaplana i del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, en sòl agrícola. La Generalitat va autoritzar el projecte el desembre però els opositors han apuntat que preparen un recurs d’alçada. En el manifest han assegurat que el parc “constitueix una amenaça a la preservació dels valors culturals i paisatgístics i a les expectatives de la població local d’un desenvolupament econòmic sostenible”.

En el període d’al·legacions, els veïns, entitats i pagesos ja en van presentar més de 600.

El projecte consta de 4.064 panells amb una potència instal·lada de 2.085 kW i un pressupost de prop d’1,5 milions d’euros (1.408.315,73). La Generalitat també va donar llum verda a la línia d’evacuació d’alta tensió que anirà soterrada al llarg d’1,27 km, des de la planta fins a la via MT Almoster.

Prop de 400 estudiants de set municipis del Camp de Tarragona participen, entre el 13 i el 24 de gener, en el programa educatiu Teens Lab, una iniciativa que ja suma onze edicions i que ofereix als joves l’oportunitat de treballar amb experiments químics en un entorn de laboratori real.

Els alumnes, procedents de Reus, La Canonja, La Selva del Camp, Les Borges del Camp, Salou, Constantí i dels barris de Campclar i Bonavista, a Tarragona, viuen una jornada científica als laboratoris de l’ETSEQ (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química) de la URV. Entre les activitats que realitzen destaca l’estudi de les propietats físiques i químiques de diferents substàncies, amb l’objectiu d’apropar-los a la química i fomentar el seu interès per les disciplines científiques.

El programa es completa amb una visita al centre de producció de BASF a La Canonja, que col·labora en aquesta iniciativa des dels seus inicis, l’any 2014. Des de llavors, més de 2.600 estudiants del territori han participat en aquesta

Totes les actuacions del projecte de renaturalització de l’Anella Verda de Tarragona es faran aquest 2025. El projecte està dotat amb una inversió total de més de 3,6 milions d’euros, dels quals 3,3 estan finançats per fons europeus Next Generation.

Les actuacions més destacades que han de veure la llum enguany són la demolició de la plataforma del Miracle, la renaturalització del riu Francolí fins la seva desembocadura, la renaturalització ambients litorals de les platges del Miracle, l’Arrabassada, la platja dels Cossis, la Cala Capellans i la Llarga; la instal·lació d’ancoratges ecològics a la Móra, l’ampliació de la Desembocadura del riu Gaià, la naturalització de la llacuna de l’Anella Mediterrània, la restauració forestal del Pont del Diable i el projecte de foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau.

La Cursa 4 Termes celebrarà la seva 11a edició el pròxim 9 de febrer, amb una participació rècord de 1.500 inscrits. 

Aquest esdeveniment, organitzat per l’Escola d’Atletisme de Mont-roig del Camp i el CE L’Areny dona inici a la 23a Copa Catalana de Curses per Muntanya.

Amb cinc modalitats –Marató, Trail, Express, Cadets i Caminada–, la cursa recorre diversos municipis del Baix Camp, com Mont-roig, Pratdip, Colldejou, i Vilanova d’Escornalbou. Enguany destaca el pas, per primer cop, pel Monestir de Sant Miquel d’Escornalbou en la modalitat caminada. Al llarg de la història de la cursa s’ha anat incrementat recorreguts, distàncies i variant les rutes,per donar a conèixer zones noves, amb l’objectiu de recuperar-les per a tots els públics.

Més enllà de l’esport, la 4 Termes és un homenatge al territori: des de boscos frondosos fins a terrenys àrids, l’esdeveniment promou el respecte per la natura i la preservació del patrimoni local. 

PUBLICITAT