TGN Info | El govern espanyol declara la demarcació de Tarragona zona afectada per emergències pels aiguats de 2024

El govern espanyol ha declarat dues zones de Tarragona com a afectades per emergències de protecció civil després dels episodis de pluges intenses al setembre i al novembre de l’any passat. El Ministeri de l’Interior ha aprovat ajudes per pal·liar les destrosses provocades pels temporals i altres tipus d’emergències.

PUBLICITAT

Pel que fa a Tarragona, la primera emergència va produir-se el 17 de setembre i va afectar sobretot al Monstià i al Baix Ebre, superant el llindar de 20 litres per metre quadrat en mitja hora. La segona emergència recollida és la del 13 de novembre al litoral de Tarragona i l’Ebre, coincidint amb la suspensió de classes i la restricció de la mobilitat per part del Govern en cinc comarques tarragonines. Ulldecona va registrar 111 litres d’aigua en un sol dia.

L’Aeroport de Reus ha iniciat la temporada d’estiu de 2025 amb una nova connexió internacional gràcies a la inauguració de la ruta a Londres Southend, operada per easyJet. Aquesta ruta oferirà dues freqüències setmanals, els dimarts i dissabtes, fins al 25 d’octubre.

Aquesta nova destinació a Londres fa que Reus estigui connectat amb quatre aeroports londinencs, afegint-se a Gatwick, Luton i Stansted. A més, EasyJet ha anunciat una altra nova ruta a Belfast, que també es podrà gaudir amb dues freqüències setmanals fins a l’octubre.

Amb aquestes novetats, l’Aeroport de Reus consolida el seu creixement i ampliarà les seves connexions a 25 destinacions en 7 països, una més que l’any passat.

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha planificat la transformació de 76,3 quilòmetres de carreteres en 2+1 de cara aquest any i el 2026 i destinar-hi 128,8 milions d’euros. 

Es tracta d’un format de via convencional que s’amplia a tres carrils en alguns trams per facilitar l’avançament segur amb l’objectiu d’evitar xocs frontals. 

La primera licitació es farà abans de Setmana Santa i a la demarcació estan contemplades actuacions a 3,3 quilòmetres de la C-12, entre Tivissa i Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre, i amb un pressupost de 8,6 milions d’euros. També destaquen 8,2 quilòmetres de la C-12, entre Amposta i Vinallop, al Baix Ebre, amb 19 milions.

Oriol Pallissó, alcalde de Montblanc, nou Conseller Comarcal de la Conca

L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, és des d’aquest dilluns nou conseller comarcal de la Conca de Barberà. Pallissó, d’Esquerra Republicana, substitueix en el càrrec a Josep Maria Farré Vidal, de Santa Coloma de Queralt, que en el darrer ple va anunciar que deixava el càrrec.

Al ple també es va anunciar la renúncia al càrrec de la consellera comarcal republicana Judit Garcia. També fa uns mesos, al grup d’Esquerra Republicana va entrar l’espluguina Mar Gili després de la renúncia de la també espluguina Aïda Morgades.

El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa de l’Ardiaca Major de Tarragona, anomenada popularment Ca l’Ardiaca. 

Situada a la part alta del nucli antic de Tarragona, és un dels edificis històrics més emblemàtics de la ciutat d’arquitectura civil gòtica catalana dels segles XII i XIII. Ca l’Ardiaca es va aixecar sobre l’entrada del que havia estat el ‘tèmenos’ de Tàrraco i ha estat present els últims 800 anys de la història de Tarragona. La base arquitectònica és gòtica, corresponent als segles XII-XIII, però l’edifici deu el seu aspecte actual a la reforma realitzada al primer quart del segle XIV. La darrera transformació important de l’immoble va ser el 1813, després dels danys produïts en la retirada de l’exèrcit francès el 1812.

A més, les intervencions que s’hi han fet des del 2006 han posat de manifest el ric llegat de restes d’època romana i medieval que hi ha en el seu subsol, així com els detalls ornamentals, revestiments i pintures murals de diverses èpoques. L’edifici va funcionar com a Casa de l’Ardiaca Major de la Catedral fins a la desamortització de Mendizábal, l’any 1835, quan va passar a ser rectoria de la catedral. A partir de la segona meitat del segle XIX ha tingut usos diversos, principalment als baixos.

En els darrers temps el seu estat de conservació ha empitjorat molt i des de fa més de deu anys la façana està apuntalada amb una gran bastida, situada al pla de la Seu, just davant la catedral de la ciutat. L’any passat el consistori va haver d’intervenir d’urgència arran de despreniments al sostre que estaven afectant elements patrimonials de l’interior i va destinar-hi més de 600.000 euros. 

Junts s’oposa al recàrrec de la taxa turística que pot aplicar el consistori i demana que tota la recaptació es quedi a la ciutat. El portaveu del juntaires a l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Sendra, ha advertit que aplicar aquest recàrrec quan municipis del voltant, com Salou o Cambrils, ja han anunciat que no ho faran, posaria Tarragona en desavantatge competitiu.

“Les pernoctacions se n’aniran fora, però els turistes seguiran venint a visitar Tarragona, a gaudir del nostre patrimoni i de la nostra gastronomia, i nosaltres assumirem els costos sense veure ni un euro dels allotjaments”, ha alertat el portaveu.

El grup ressalta la idea que “el debat no és si aplicar o no més impostos, sinó on van a parar els diners que ja es recapten. En aquest sentit, Sendra sosté que “abans de parlar de recàrrecs, cal que la Generalitat deixi de quedar-se una part del pastís. Tarragona ha de rebre el 100% del que genera“, defensa.

Junts també fa costat a la preocupació expressada per la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT), que veu en l’augment de la pressió fiscal una amenaça directa a la competitivitat del sector.

La formació defensa que els recursos que genera la ciutat han de tornar a la ciutat, i fa una crida a totes les forces polítiques i econòmiques per fer pinya: “Si tots remem a favor de Tarragona, ens haurem de plantar junts”.

Josep Bertran creu que la Setmana Santa continua ben viva, tot i el descens de participants. 

Bertran també elogia els formats innovadors que promouen els actuals dirigents joves de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa.

Les obres de construcció del complex d’habitatge social, aparcament públic i equipament municipal Riera, espai abans conegut com l’antiga Hispània, avancen segons el calendari previst. L’estructura de l’aparcament ja està finalitzada i es preveu que al setembre comencin les instal·lacions. 

En conjunt, l’execució de l’aparcament arriba al 61%, mentre que la planta baixa està al 42% i els habitatges, construïts amb estructura de fusta sostenible, al 6%.

El projecte compta amb un pressupost de més de 19 milions d’euros i inclou 60 habitatges de protecció oficial, gestionats per Redessa i una promotora privada. L’Ajuntament de Reus ha rebut més de 2 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per finançar l’habitatge social, que s’ha dissenyat amb criteris d’eficiència energètica.

El nou aparcament municipal disposarà de 340 places i estarà equipat amb tecnologia avançada per al seguiment d’ocupació i la recàrrega de vehicles elèctrics. Pel que fa a l’equipament municipal, es deixaran preparades les instal·lacions per a futurs usos encara per definir.

Montblanc i l’Espluga de Francolí s’alien per afavorir la implantació d’empreses als dos municipis.

Els dos municipis unificaran criteris per atreure noves indústria i reforçar l’eix econòmic Montblanc-L’Espluga. Gemma Bufias, ràdio Montblanc.

20250328_Cr_Montblanc_EixEconomic_EsplugaMontblanc(1’17’’)

L’Institut de l’Hospitalet de l’Infant rep alumnat de Grècia

L’institut Berenguer d’Entença es troba immers en un intercanvi en el marc del programa Erasmus+. Iris Rodríguez, Ràdio l’Hospitalet

20240401_CR_HOSPI_ERASMUS+ 1’05’’

El projecte de Treball als Barris, dirigit per Tarragona impulsa i subvencionat pel SOC amplia el seu abast d’actuació la ciutat de Tarragona. 

Les novetats són un increment del 54%en la dotació econòmica i una modificació en els barris d’actuació. Ràdio Ciutat Tarragona, Maria Prat.  

20250327_Cr_treball barris -1’25

TRAM INFORMATIU SENSE SINTO (FI)

· SINTO – RONDA BREUS

El Port de Tarragona inicia la segona fase de les obres del Parc del Port que tenen com a principal objectiu la reordenació de la mobilitat de la zona. L’actuació principal que s’hi durà a terme és l’adequació del vial del mar per convertir-lo en un vial de doble sentit per a la circulació de vehicles rodats.

Com a conseqüència d’aquests treballs, la via quedarà tallada temporalment al trànsit. Així mateix, se suprimiran de manera permanent les 30 places d’aparcament en línia que hi ha en aquest tram.

El trànsit rodat per a accedir a l’Autoritat Portuària i al dic de Llevant quedarà centralitzat de manera temporal al vial del rellotge, que passarà a ser de doble sentit mentre durin els treballs de la fase 2. Això comporta la supressió definitiva dels aparcaments en línia que hi ha en aquest tram.

La mobilitat de vianants també quedarà afectada temporalment. Per a permetre l’accés als espais del Port Esportiu i als equipaments del Reial Club Nàutic de Tarragona, s’ha habilitat un pas provisional, des de l’edifici de Comandància Naval de Tarragona, passant per la façana nord de la seu institucional de l’Autoritat Portuària, fins a creuar pel pas habilitat al vial de mar a l’alçada de la rotonda, que desapareixerà amb els treballs.

Per primera vegada en els 42 anys de la història del Carnaval tarragoní, una reina governarà la ciutat durant el pròxim Carnaval de 2026. 

L’any passat, Tarragona modificava el protocol de les bases de participació del seu Carnaval acordant-se que a partir d’aquell any, la comparsa guanyadora escolliria si l’any següent regnaria com a Rei o com a Reina del Carnaval.

Enguany Sinhus, comparsa guanyadora d’aquest Carnaval de 2025 -amb la temàtica Versalles- ho ha fet efectiu, escollint ser Reina al 2026.

Per la seva banda, Urban Style, que va quedar en segon lloc amb ‘els Inuits. Nòmades del gel’, portaran la figura del Concubí. 

Aquest 2025 es compleixen 50 anys des que es va incorporar la primera dona al cos de la Guàrdia Urbana de Tarragona, va ser un 5 de gener de 1975. Actualment, són 32 les dones que en formen part del cos. 

L’intendent Cap de la Guardia Urbana, Manel Vazquez s’ha mostrat satisfet de la “feminització del cos doblant el nombre de dones a la Guàrdia Urbana” i ha tret pit que “hi ha dones en pràcticament totes les unitats”. Amb tot, també ha admès que cal continuar treballant en aquesta línia.

Per la seva banda l’alcalde de Tarragona, Ruben Viñuales ha expressat que l’incorporació de les dones al cos va suposar un “abans i un després” tot i que ha admès que “la manca de comandaments femenins no és bona senyal”. 

El catedràtic del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jordi Salas-Salvadó, ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat Nacional de La Plata. 

La institució acadèmica argentina ha valorat les contribucions de Salas-Salvadó en el desenvolupament de les ciències de la salut. Especialment, subratllen, en la seva “reconeguda” activitat investigadora en el camp de la nutrició humana, “convertint-se en un referent, i el seu prestigi científic internacional, elevant el nivell científic i de projecció de les institucions espanyoles”.

Actualment, Jordi Salas-Salvadó és director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i investigador principal del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició de l’Institut de Salut Carlos III entre d’altres.

Les línies de recerca de Salas-Salvadó se centren en els assajos clínics en humans que avaluen l’efecte de les dietes i els compostos dietètics sobre l’obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars. És director i president del comitè directiu de l’estudi PREDIMED-PLUS, un assaig multicèntric, aleatoritzat i de prevenció primària en curs amb 6.900 participants amb sobrepès o obesitat amb síndrome metabòlica.

Tarragona reviu el seu passat romà a través de la música amb la recuperació de la cantata infantil ‘Amics de pedra’. Més de 700 escolars de 15 centres educatius pujaran a l’escenari del Teatre Tarragona aquest divendres en tres funcions per interpretar aquesta obra que va veure la llum el 2014. 

La peça, amb text del poeta Adrià Targa i música del compositor Joan Vives, narra l’aventura d’un grup d’alumnes que descobreix la història de Tàrraco en una visita al museu arqueològic de la ciutat. El director de l’Escola Municipal de Música, Alexis Lanza posa en valor el vessant pedagògic de l’iniciativa i la capacitat d’apropar els més joves al ric llegat romà de Tarragona. 

Aquesta representació s’emmarca en la commemoració del 25è aniversari de la declaració de Tàrraco com a Patrimoni de la Humanitat i es celebrarà divendres 4 d’abril al Teatre Tarragona en tres horaris diferents: a les 11.30h, a les 15.30h i a les 19h.


PUBLICITAT