TGN Info | Elvira Vidal abandona Junts i se suma al grup de regidors no adscrits

Última hora que ens arriba des de Tarragona, nou moviment polític al consistori. Elvira Vidal ha decidit desvincular-se del grup municipal de Junts per Catalunya i continuar com a regidora no adscrita. El grup que lidera Jordi Sendra es queda, així, amb només dues veus al ple, i s’augmenta el nombre de cadires independents a tres.

PUBLICITAT

Vidal, independent i sense militància, no comparteix el funcionament intern dels darrers mesos, especialment la manca de consens en les darreres decisions. El distanciament es va fer evident fa pocs dies, quan no va assistir a la roda de premsa en què Junts anunciava que no entraria al govern de Rubén Viñuales.

Elvira Vidal ha tingut una trajectòria diversa en els darrers anys: oposició amb Dídac Nadal, entrada al govern amb ERC i la CUP durant el mandat anterior, i retorn a l’oposició aquest 2023. La seva nova posició com a regidora no adscrita pot influir en l’estabilitat del govern municipal, que fins ara ha comptat sovint amb el suport de Junts i dels no adscrits per assolir la majoria.

La Fiscalia de Tarragona demana la creació de tribunals d’instància de violència contra la infància i l’adolescència amb el desplegament de la nova llei d’eficiència judicial. La fiscal en cap, María José Osuna, considera que cal donar una resposta especialitzada.

Segons la fiscal en cap, la nova llei d’eficiència judicial suposarà un “impacte important” del volum de feina en els tribunals de violència contra la dona.  La nova normativa començarà a desplegar-se al juliol amb la constitució dels primers tribunals d’instància a Catalunya i està previst que el desplegament culmini al desembre.

Tal com preveu la nova llei, Osuna demana que es posin en marxa els tribunals especialitzats dels del primer moment perquè si no, indica, les agressions sexuals amb víctimes dones, incloses les nenes, es jutjaran als jutjats de violència de gènere. 

De fet, diu que la justícia adaptada a la infància té unes característiques determinades i defensa que aquesta “necessita una sensibilització especial”. Amb tot, subratlla que aquesta especialització no és que no la puguin tenir els tribunals de violència de gènere.

Catalunya va arribar als 40.000 metges col·legiats en actiu l’any 2024, amb una taxa de 494 professionals per cada 10.000 habitants que se situa per sota de la mitjana espanyola (511). I a Tarragona, amb 4.094 col·legiats i 3.365 en actiu, l’increment ha estat de 2,7%.

El director de la presó de Mas d’Enric, Jordi Pons, ha deixat el càrrec per assumir la direcció del centre penitenciari de Brians 1. Fonts del Departament de Justícia han confirmat a l’ACN els canvis en les direccions dels dos centres després que aquest dimarts es fes públic el relleu de l’actual director de Brians 1, Jordi Fustagueras.

 Per ara, es desconeix qui serà el substitut de Pons al centre del Catllar, ja que el procés de valoració de les candidatures encara no està tancat. Amb tot, segons ha avançat el Diari de Tarragona i han confirmat fonts penitenciares a l’ACN, Nicolás Barnes rellevarà Pons a la presó de Mas d’Enric.

L’Audiència de Tarragona jutja un home acusat de violar una dona a l’exterior d’una discoteca de Salou el 21 de gener de 2024. Fiscalia li demana dotze anys de presó per un delicte de violació i una indemnització de 50.250 euros pels danys morals i lesions causades a la víctima. 

L’acusació particular fa la mateixa petició mentre que la defensa reclama l’absolució de l’investigat. El judici ha arrencat aquest dijous amb la declaració de la víctima a porta tancada i de diversos testimonis, entre ells, amigues de la dona i agents dels Mossos. Segons l’escrit d’acusació del ministeri públic, el processat va agredir sexualment la dona, tot i la “negativa constant” d’ella. L’acusat declarà aquest divendres en l’última sessió.

Una de les amigues ha explicat que van estar juntes tota la nit dins del local i que no va veure a l’acusat. Amb tot, ha declarat que la víctima li va dir que hi havia un home que “la mirava i la perseguia” dins de l’establiment d’oci nocturn. La jove ha explicat que aquella nit va trucar a la seva amiga diverses vegades, una d’elles per videotrucada, i que en l’última li va demanar ajuda

Fiscalia considera que l’acusat és autor d’un delicte de violació pel qual li demana dotze anys de presó. També sol·licita dotze anys de llibertat vigilada i la prohibició d’aproximar-se a la víctima a una distància inferior de 1.000 metres i de comunicar-s’hi durant un període de 20 anys. 

Pel que fa a la responsabilitat civil, reclama una indemnització de 50.000 euros per danys morals i 250 euros més per les lesions causades a la dona. L’acusació particular, que defensa a la víctima, fa la mateixa petició. En canvi, la defensa sol·licita una sentència absolutòria.

El judici contra catorze persones acusades de provocar aldarulls a Salou l’11 d’agost de 2015 arran de la mort d’un manter senegalès ha quedat ajornat. Va començar dilluns amb les declaracions de la majoria dels investigats, els quals van reconèixer els fets, i aquest dijous s’ha celebrat, de moment, l’última vista. La intenció de les magistrades és que el judici se celebri com més aviat millor, tot i això, una de les possibles dates podria ser el gener de 2026.

La Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili ofereix de cara al curs vinent un total de 255 noves places. Aquesta xifra, la mateixa que en anys anteriors, resulta insuficient per donar resposta a les necessitats laborals del sector.

La falta d’infermeres es deu a un problema de relleu generacional mal planificat i al poc reconeixement social i ecònomic que comporta que moltes d’aquestes professionals formades aquí marxin fora del país.

Així s’expressa la degana d’Infermeria de la URV, Maria Dolors Burjalés, en una entrevista al programa ‘Bon dia Tarragona’. Un dels reptes, diu, és retenir el talent de les persones que es formen aquí.

Els estudis d’Infermeria de la URV es reparteixen en quatre ubicacions: Tarragona, terres de l’Ebre, Baix Penedès i Vilafranca. Aquest curs hi estudien 971 alumnes. La degana diu que no es poden augmentar les places si no hi ha més recursos, més professorat i més tutors per coordinar les pràctiques clíniques.

La Rambla Nova es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre del benestar emocional amb la celebració de la II Fira de la Psicologia amb la voluntat d’apropar la psicologia a la ciutadania i posar en valor la importància del benestar emocional.

Després de la bona acollida de la primera edició, la fira torna amb un format ampliat que inclou tres espais diferenciats: xerrades divulgatives sobre temes quotidians, tallers per a infants i adolescents, i com a novetat, un conjunt de carpes d’entitats del territori que treballen en l’àmbit de la salut mental. Eva Llatser, la presidenta de la Delegació Territorial de Tarragona del COPC ha posat en valor la importància del benestar emocional i la salut mental en tots els àmbits de la vida.

Organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, la fira tindrà lloc a la Rambla Nova, entre els carrers Fortuny i Canyelles. L’activitat començarà divendres 23 de maig a les 17.15 h i s’allargarà fins dissabte al migdia. Es tracta d’una iniciativa oberta i gratuïta pensada per a tots els públics.

ERC Tarragona ha denunciat que algunes escoles de la ciutat i de Catalunya promocionen el concurs ‘Carta a un militar espanyol’, un programa educatiu del Ministeri de Defensa. Els republicans afirmen que el Col·legi Santa Teresa de Jesús de Tarragona s’ha adherit al concurs i que premien la participació amb un augment de la nota. 

El grup municipal assegura que algunes famílies del centre els hi ha traslladat la queixa i que tenen “por” a fer-ho públic per “no quedar estigmatitzades”. La consellera d’Educació, Esther Niubó, ha comentat aquest dijous que s’ha de “respectar” l’autonomia de cada centre, que pot decidir a quins programes s’inscriu.

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el projecte executiu de la nova escola bressol municipal l’Ametller, que s’ubicarà al recinte de l’escola Eduard Toda, a la zona sud de la ciutat. El nou centre disposarà de vuit aules amb capacitat per a 134 infants i suposarà una inversió de gairebé 2,9 milions d’euros.

La seva ubicació permetrà completar una illa educativa de serveis per a infants i joves de 0 a 16 anys, amb connexió directa amb l’escola de primària i l’institut Roseta Mauri.

L’edifici es caracteritzarà per una arquitectura àmplia, transparent i lluminosa, construïda amb fusta contralaminada i pensada per optimitzar l’eficiència energètica. Les aules tindran accés directe al pati, amb porxos que protegeixen del sol i la pluja. 

El projecte ha estat redactat per l’equip de Cor Asoc SL i té un termini d’execució de 12 mesos.

L’Ajuntament de Reus posa en marxa un nou Servei d’Atenció a les Sexualitats per a Joves, anomenat Nexes. Aquest espai oferirà acompanyament, assessorament i informació en un entorn “segur, proper i de confiança” a menors de 25 anys sobre tot allò relacionat amb la salut sexual i afectiva. 

El servei funcionarà inicialment tots els dimecres de 16.30 a 20.00 hores al Centre Cívic Gregal. A més, disposarà d’un equip multidisciplinari format per una psicòloga, una llevadora i una tècnica en salut sexual. L’atenció es farà en dos espais diferenciats, acollida i atenció confidencial, per garantir la intimitat i la seguretat dels usuaris. Un cop al mes, també oferirà proves ràpides de VIH i sífilis. La inauguració del servei serà aquest dimecres.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2024-2025 tindràn com a protagonistes la poesia femenina i el reconeixement a la trajectòria de Feliu Formosa. L’acte manté el rècord històric de participació assolit l’any anterior, amb un total de 440 obres presentades.

En aquesta 35a edició es lliuraran el Premi de novel·la Pin i Soler, el Premi-beca de traducció Vidal Alcover i el Premi de narrativa curta per Internet Tinet. També s’atorgarà el 4t Premi honorífic Montserrat Abelló a Feliu Formosa, figura clau en la traducció literària al català, amb més d’un centenar d’obres traduïdes d’autors com Brecht, Kafka o Hesse. La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha destacat també la tasca de promoció del català que representen aquests guardons.

La gala, que se celebraran el dissabte 7 de juny a les 19.30 h al Teatre Tarragona, incorporarà la participació de quatre poetes destacades del panorama actual: Dolors Miquel, Maria Antònia Massanet, Maria Josep Escrivà i Raquel Santanera, que oferiran una proposta escènica amb la Cia. Voël. 

PUBLICITAT