Subscriu-te

Les petites i mitjanes empreses lideren la contractació estable dels graduats de la URV

Un informe elaborat per l’Observatori de l’Ocupació de la URV revela que el 87% dels estudiants ja tenen experiència laboral abans de graduar-se, però és després de la titulació quan es produeix una millora significativa en la qualitat dels contractes: augmenten els indefinits, les jornades completes i les ocupacions qualificades.

PUBLICITAT

El treball, elaborat a partir de dades administratives i acadèmiques de més de 13.000 graduats, conclou que les PIMEs emergeixen com els principals agents de contractació estable, “el motor d’ocupació a les nostres comarques” apunta el director de l’Observatori Ferran Mañé.

Les PIMEs concentren més del 60% dels contractes indefinits i gairebé la meitat de les relacions laborals de llarga durada. En canvi, les grans empreses i l’administració pública, tot i la seva percepció d’estabilitat, mostren una major temporalitat.

Malgrat tot, hi ha clarobscurs: la infrautilització, la  temporalitat i  la parcialitat. A més, destaquen les diferències significatives segons l’àmbit d’estudi: els graduats en enginyeries i salut tenen més probabilitats d’accedir a ocupacions qualificades i contractes indefinits, mentre que els de ciències socials i humanitats presenten majors nivells de sobrequalificació i inestabilitat.

L’informe marca un canvi de paradigma en l’anàlisi del mercat laboral dels graduats universitaris. Per primera vegada, l’estudi no es limita a mesurar el percentatge d’ocupació, sinó que aprofundeix en la qualitat de la contractació, la retenció i mobilitat del talent, la relació amb les empreses i el component de gènere.

L’informe també posa en relleu que només un 11% dels graduats es mantenen en el seu primer contracte més enllà d’un any, i més del 70% de les relacions laborals s’interrompen abans dels 12 mesos. Aquestes dades evidencien una inserció laboral fragmentada i una elevada rotació, especialment en sectors com l’hostaleria o el comerç.

Entre el percentatge de persones a les que costa assentar-se, les dones són a qui més els costa estabilitzar-se al mercat laboral. Tot i que accedeixen al mercat laboral amb nivells formatius similars o superiors als dels homes, la seva presència en contractes estables i en sectors amb més capacitat de retenció és inferior.

En aquests moments  s’està ampliant la base de dades de l’informe per arribar als 48.000 graduats (dels darrers 25 anys) i 600.000 contractes i l’anàlisi del voltant d’unes 20.000 empreses. Això permetria situar la URV com una de les universitats amb més capacitat d’anàlisi de l’ocupabilitat dels seus graduats.

PUBLICITAT