La URV revela a través d’un estudi que portar una dieta amb una alta càrrega glucèmica durant el primer trimestre de l’embaràs té un impacte perjudicial sobre el desenvolupament neurològic dels infants a l’edat de quatre anys, que es tradueix en un increment dels problemes de conducta.
Més concretament, els fills de les mares amb dietes de més càrrega glucèmica van resultar ser 2,4 vegades més propensos a patir problemes d’ansietat, depressió i retraïment que els fills de les mares les quals van seguir una dieta amb baixa càrrega glucèmica durant l’embaràs.
Pel que fa als comportaments agressius o problemes d’atenció, van ser 3,5 vegades més freqüents en els fills de les mares amb més càrrega glucèmica.
Una de les explicacions d’aquesta relació és que una dieta amb una càrrega glucèmica elevada durant l’embaràs eleva els nivells de glucosa de la mare. Aquesta glucosa travessa la placenta i també augmenta els nivells de glucosa en el fetus, la qual cosa pot provocar diverses alteracions metabòliques, que comprometen la formació i la funció del sistema nerviós i el desenvolupament del cervell.
Un altre dels resultats més destacables de l’estudi és que, en el cas de les nenes, existeix una associació més forta entre l’alta càrrega glucèmica de la dieta durant l’embaràs i manifestacions de problemes de conducta. Aquesta relació s’explicaria per la modulació dels nivells de glucosa en sang, canvis als que les nenes són més vulnerables.
Els autors de l’article, liderat per la investigadora Victoria Arija, posen el focus de les recomanacions en la qualitat i quantitat dels hidrats de carboni. Recomanen el consum d’aliments amb baixa càrrega glucèmica, com ara aquells elaborats amb farines integrals, llegums o hortalisses.
Cal evitar, doncs, el consum de refrescos, els ultraprocessats o la brioixeria, productes amb una alta càrrega glucèmica degut a les grans quantitats d’hidrats de carboni simples que contenen, que el cos metabolitza ràpidament.
Aquest article, escrit per la investigadora Esther Cendra, va ser guardonat amb el Premi Nit de l’Alimentació 2025 per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació.