Tarragona, Reus, Cambrils, Salou, Valls, Constantí i la Canonja han acordat constituir-se en una associació d’ens locals per fer avançar l’Àrea Metropolitana de Tarragona. Així s’ha decidit aquest dilluns en la reunió del grup impulsor, que també ha acordat que altres administracions com la Diputació de Tarragona, la delegació del Govern al Camp de Tarragona i els Consells Comarcals en quedin fora, si bé s’hi podran vincular via convenis o acords.
Està previst que el nou ens es formalitzi al voltant del 20 d’octubre a la Canonja, que també ha demanat ser la seu de l’entitat, segons ha explicat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Vila-seca, de moment, queda al marge de la nova associació.
Després de les reunions que ens els darrers dies han mantingut els equips tècnics dels municipis finalment l’aposta ha estat constituir una associació d’ens locals. Llauradó ha exposat que a l’inici van ser l’alcalde de Tarragona i l’alcaldessa de Reus els que van acudir a la Diputació “per demanar assistència tècnica per demanar quines relacions metropolitanes hi podia haver”. El 14 de desembre de 2023 es va constituir el grup impulsor de l’Àrea Metropolitana de Tarragona i des d’aleshores s’han fet diverses trobades per decidir quina funció hauria de fer el nou ens i trobar un encaix jurídic.
Finalment s’ha apostat per l’associació, si bé damunt la taula també hi havia opcions com un consorci o una mancomunitat, entre altres.
Ara caldrà començar a preparar els estatuts. L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha indicat que la licitació del pla estratègic metropolità, amb una durada prevista de nou mesos i una metodologia participativa, permetrà definir conjuntament què volem ser com a àrea metropolitana. Així mateix, a partir del 2026, la nova associació “obrirà les portes a la incorporació d’altres entitats públiques i privades”, segons ha indicat el batlle tarragoní.
Dels vuit municipis que inicialment formaven del grup impulsor, n’ha caigut Vila-seca, tot i que a priori de forma temporal. Les discrepàncies, especialment amb Tarragona, sobre el futur de l’estació intermodal que s’ha d’ubicar entre Vila-seca i Reus va fer que fa uns mesos l’alcalde vila-secà decidís no participar més en les reunions de treball. Fonts de l’Ajuntament de Vila-seca han apuntat que estan a l’espera de normalitzar la situació, que ha de passar per recuperi un clima de confiança.
L’AP-7 ha quedat reoberta a Mont-roig del Camp un cop retirat el camió que portava àcid clorhídric que s’ha incendiat aquesta nit. Queda un carril tallat i aturades intermitents. Els Bombers ja han acabat amb el transvasament de la càrrega del camió i el remolc ha estat retirat de la calçada.
La via ha quedat reoberta cap a les 13 hores en sentit sud, després de més de 12 hores de tall. Durant la incidència s’han habilitat desviaments per l’accés 37 a Cambrils. Els bombers hi han treballat inicialment per apagar l’incendi que ha afectat principalment els pneumàtics posteriors, controlar la fuita i fer la maniobra de transvasament. Les tasques s’han hagut de fer a poc a poc perquè la cisterna del camió estava inestable.
El telèfon d’emergències 112 va rebre l’avís de l’accident, que es va produir al punt quilomètric 271 de l’AP-7 en sentit sud, a les 23.46 hores. El vehicle transportava 24.000 litres de producte. Es calcula que la fuita ha afectat uns 500 litres de producte, que han estat recollits en un voral de terra.
Trànsit va tallar l’autopista en els dos sentits de la marxa inicialment quan es va notificar l’incident, però es va reobrir en sentit nord a les 01.50 hores.
Un total de 78 estacions meteorològiques catalanes han registrat nits tropicals durant la primavera, segons dades del Meteocat a què ha accedit l’ACN. Es tracta d’un 42,6% del total d’aparells repartits pel país, uns nivells a què només s’havia arribat quatre vegades aquest segle.
Segons l’anàlisi de l’ACN, que ha tingut en compte del 21 de març al 19 de juny de cada any des del 2001 a cada estació, la primavera del 2025 és la cinquena d’aquest segle amb més estacions registrant nits tropicals abans de l’estiu, que ha començat aquest dissabte a les 4.42 de la matinada. Tots els anys des del 2001 se n’han registrat, però en la majoria dels casos, menys que enguany. Durant la primavera dels excepcionalment calorosos 2003 i 2022, la majoria de punts de recollida de dades de Meteocat ja havien observat nits tropicals, i aquest any la dada s’ha quedat en el 42,6%.
Pel que fa al Camp de Tarragona, a la zona del complex educatiu de Tarragona ciutat se n’han comptat 11, amb un pic de 23,3 graus diumenge passat, mentre que a Torredembarra n’hi ha hagut 7, i a Riudecanyes, dues, les mateixes que a Constantí i a Ulldemolins.
Pel que fa a les precipitacions d’aquesta primavera, la majoria d’estacions de la xarxa del Meteocat han registrat menys pluges que la mitjana d’aquest segle (2001-2025).
Malgrat el dèficit respecte al període 2001-2025, aquesta primavera s’han superat els registres dels anys més durs de la recent sequera, és a dir, tant el 2021 com els dos següents. Els ruixats han impulsat els pantans a deixar definitivament la situació d’escassetats de reserva, passant, en números rodons, del 50% al 80% en els tres mesos primaverals i mantenint el nivell quan l’estiu dona el tret de sortida.
Avui és la vigília de Sant Joan, i com no pot ser d’una altra manera, tornen les tradicions. Pel que fa a la revetlla, els cossos de seguretat desplegaran de manera coordinada un dispositiu per fer front a possibles problemes amb l’encesa de petards. Per altra banda, en gastronomia, les coques de festuc i les clàssiques de fruita o crema, les de més èxit per celebrar el Sant Joan. Les coques de festuc i les clàssiques de fruita o crema, les de més èxit per celebrar el Sant Joan.
Enguany la majoria de gent ha encarregat les coques amb suficient antel·lació després que l’any passat moltes persones es quedessin sense.
Les exportacions a Tarragona i les Terres de l’Ebre s’han reduït un 3,1% en els primers quatre mesos d’aquest en any. Segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d’Economia, en comparació amb el mateix període de l’any passat, s’han exportat productes per valor de 3.762,4 MEUR, un 2,9% del total de l’estat espanyol. També s’han reduït les importacions, un 4,7%, fins als 5.733,7 MEUR.
Els productes amb més sortida internacional a Tarragona i l’Ebre, de gener a abril d’enguany, han estat els químics i els béns d’equip. Les exportacions de productes químics han assolit els 1.449,9 MEUR, un 6,5% més que l’any anterior. També, s’ha exportat un 3,4% més de béns d’equip, amb un volum de 648 MEUR.
Els productes que més s’han importat a Tarragona i les Terres de l’Ebre els quatre primers mesos de l’any també són els productes químics, dels quals se n’han comprat 947,5 milions d’euros, un 5,3% més que entre gener i abril de 2024. També ha crescut la importació de béns d’equip un 19,2%, amb un volum de 812,5 milions d’euros.
La Guàrdia Urbana de Tarragona ha preparat un dispositiu de seguretat amb motiu de la celebració de les festes de Sant Joan. Durant aquests dies, la ciutat està immersa en aquesta festivitat i hi ha organitzades desenes d’actes culturals, revetlles a la plaça Corsini i als barris, entre altres.
Per aquest motiu, la policia tarragonina farà un desplegament important durant la revetlla de Sant Joan, ja que a banda dels agents i comandaments que formen part del servei ordinari es reforça amb un sergent, 2 caporals i 15 agents més. L’objectiu és que la ciutadania pugui gaudir de les festes amb tranquil·litat i seguretat. Ara bé, des del cos policial demanen que la gent gaudeixi la revetlla amb respecte i civisme.
A banda, la Guàrdia Urbana, en col·laboració amb Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Agents Rurals i Servei Marítim, ha preparat un dispositiu des d’avui dissabte al 24 de juny per protegir espais com el Bosc de la Marquesa, Tamarit, Cala Fonda o Cala Jovera. L’objectiu és evitar acampades, impedir l’encesa de focs i l’ús de material pirotècnic en aquestes zones forestals, entre altres. En aquest dispositiu també es comptarà amb la participació dels vigilants del bosc de la Marquesa. Hi haurà vigilància per mar amb les embarcacions dels diferents cossos policials, per terra amb les patrulles sobre el terreny i per aire, amb els drons de la GUT.
Des del Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament Tarragona faciliten una sèrie de consells molt útils per a la celebració de la revetlla i recorden que prevenir els incendis és responsabilitat de tothom. En cas d’emergència cal trucar al 112. Està previst que una desena de voluntaris de Protecció Civil es despleguin amb l’ambulància i el vehicle amb la bomba d’aigua per a la revetlla a Corsini i pels correfocs.
El pròxim ple de l’Ajuntament de Tarragona debatrà sobre l’inici de l’extinció de la concessió del trenet turístic a causa de l’impagament de l’actual concessionari RJ AUTOCARES SL. L’equip de govern ho ha inclòs a l’ordre del dia del plenari d’aquest dijous 26 de juny. Un cop s’aprovi, s’iniciarà un període d’audiència de 10 dies perquè l’empresa pugui fer les al·legacions que consideri oportunes.
El 29 de setembre de 2020 el Consell Plenari va adjudicar a RJ AUTORCARES SL la concessió per l’explotació de l’ús turístic per un termini de 10 anys, i per un cànon anual de 450.100,00 €. La concessió va formalitzar-se amb data 31 de maig de 2021, i amb data 11 d’abril de 2022, el concessionari va presentar escrit en què va comunicar l’inici de l’activitat.
Ja al mes d’abril del 2022, l’empresa va demanar la modificació del cànon de la concessió. Aquest fet va ser desestimat el novembre passat pel Consell Plenari. Actualment el deute és de 1.237.429,35 €.
El Partit Popular de Reus va fer balanç dels dos primers anys del mandat a l’Ajuntament amb un acte el passat dissabte al Centre Cívic Gregal, on els regidors Sílvia Virgili i Sebastià Domènech van repassar les iniciatives presentades a l’oposició. Durant aquest període, el grup ha participat en 26 plens i ha presentat 15 mocions, centrant-se en temes com el contracte de la recollida de brossa, l’estat de l’estació d’autobusos i les inversions pendents de la Generalitat.
Els regidors també van destacar preguntes fetes sobre projectes com la construcció d’un pàrquing subterrani al passeig de Mata, la millora de les instal·lacions esportives a l’estació d’autobusos i la creació d’una brigada d’intervenció ràpida per a actuacions urgents. Des del PP critiquen la gestió municipal, alertant de l’increment dels robatoris i la sensació creixent d’inseguretat a la ciutat, així com la necessitat de potenciar els barris i ampliar els serveis públics.
A l’acte va assistir també el president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, que va agrair la tasca del grup municipal de Reus.
La Canonja incorpora un nou actiu cultural i científic amb la creació de l’Espai Mammuthus, un centre d’interpretació vinculat al jaciment de la Boella, que acull una cinquantena de peces fòssils originals. L’equipament, amb una inversió superior als 5 milions d’euros s’inaugurarà aquest divendres amb la presència del ministre Jordi Hereu, i obrirà portes al públic en un termini de quinze dies.
Situat a pocs metres del jaciment, l’espai ocupa 1.000 m² i proposa una museografia immersiva i dinàmica. Entre les peces hi podrem trobar les defenses d’un Mammuthus meridionalis, que dona la benvinguda als visitants. També s’hi exposen restes d’hipopòtams i rinoceronts, descobertes en excavacions recents.
Segons Palmira Saladié, investigadora de l’IPHES, el centre suposa una fita per a la divulgació científica i permet entendre millor les migracions humanes d’arreu d’Europa. Saladie afirma que serà una mostra permanent però no es descarta ampliar la col·lecció amb futures troballes.