Avui a La Furgo de #CarrerMajor hem pogut parlar sobre una iniciativa que reafirma Tarragona com a veritable capital del romesco. La ciutat es prepara per un doble esdeveniment que posarà el focus en aquesta salsa emblemàtica: el I Congrés Tècnicocultural del Romesco, que se celebrarà els dies 1 i 2 d’octubre al Palau de Congressos, i les Jornades Gastronòmiques Romescvs + Macabevs, que enguany arriben a la seva desena edició entre el 31 d’octubre i el 16 de novembre.
El Congrés té un caràcter pioner i busca aprofundir en la recerca, la història i la cultura del romesco, una salsa que no només acompanya els plats de la ciutat, sinó que també representa un element identitari de la gastronomia tarragonina. Tal com ha destacat Txaber Allué, president del comitè científic dels congressos d’investigació tècnicocultural del romesco, es tracta d’un espai per intercanviar coneixement entre experts, estudiar la seva evolució i, alhora, obrir la reflexió al públic general, posant en valor un patrimoni culinari únic.
Les Jornades Gastronòmiques complementen perfectament aquest congrés, amb una trentena de restaurants participants que oferiran plats tradicionals i creacions innovadores amb romesco, sempre acompanyats de vins macabeus de la DO Tarragona. La consellera de Turisme, Montse Adan, ha subratllat que la sinergia entre ambdós esdeveniments situa Tarragona “al mapa gastronòmic mundial”, mentre que Javier Escribano, president de l’AEH Tarragona Ciutat, ha remarcat que el congrés i les jornades es reforcen mútuament.