La Furgo | El Congrés del Romesco arrenca amb l’objectiu de preservar i promocionar aquesta salsa

Avui a La Furgo de #CarrerMajor hem fet parada al Palau Firal i de Congressos de Tarragona, on aquest dimecres s’ha inaugurat el I Congrés del Romesco. Una cita que vol convertir aquesta salsa emblemàtica en un autèntic símbol de ciutat i de territori. Per parlar-ne, hem entrevistat Montse Adan, consellera de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tarragona.

PUBLICITAT

Adan ha valorat molt positivament l’inici de la trobada, destacant que la sala estava plena “de professionals, de gent del territori i amants de la gastronomia”. La consellera ha recordat que el romesco és un tresor reconegut internacionalment, però que encara no sempre es vincula directament amb Tarragona. “La nostra obligació com a administració és ajudar a promocionar-lo i consolidar-lo com a marca pròpia”, ha assegurat.

L’objectiu del congrés, més enllà de la difusió, és deixar un document històric i científic que reculli l’origen, l’evolució i el futur d’aquest plat, nascut a les barques del Serrallo però amb moltes variants arreu del territori. Per això, el programa compta amb un comitè científic i la participació de grans xefs i comunicadors, entre ells Eduard Xatruch, que ha definit el romesco com un tresor que cal preservar.

La consellera ha insistit en la importància de vincular el romesco al producte de proximitat i als productors locals: pagesos, pescadors i restauradors que en garanteixen l’autenticitat. Segons Adan, aconseguir que el romesco estigui present de forma habitual a les cartes dels restaurants també significa donar suport a l’economia local.

Finalment, ha remarcat que aquest congrés “no és una edició puntual, sinó un projecte que ha vingut per quedar-se”. Perquè la gastronomia, ha dit, és avui un dels grans motors del turisme: aporta experiències, identitat i autenticitat. I Tarragona vol que el romesco sigui el seu segell distintiu.

PUBLICITAT